Aantal daklozen in gemeente Groningen gelijk gebleven

Het aantal daklozen in de gemeente Groningen is de laatste jaren stabiel. Dit in tegenstelling tot de landelijke trend: daar is het aantal mensen zonder vaste verblijfsplaats in de laatste tien jaar meer dan verdubbeld.

Volgens Marita Schreur, directrice van opvangstichting Het Kopland, ligt het aantal daklozen in de gemeente al een aantal jaar rond de 200. Ze noemt een vernieuwde werkwijze als een mogelijke verklaring dat het aantal daklozen in de stad niet is toegenomen. “We hebben veel meer gekeken naar hoe we konden voorkomen dat mensen in een opvang terechtkwamen. We hebben interventiemedewerkers die gelijk in gesprek gaan om te kijken of iemand écht opgevangen moet worden, of dat er ook andere oplossingen zijn.”

Het aantal daklozen in heel Nederland is sinds 2009 sterk toegenomen. Volgens cijfers van het CBS waren er in 2009 nog 17.800 mensen tussen de 18 en 65 jaar zonder vaste verblijfplaats. In 2018 waren dit er 39.300.

De laatste toename van het aantal mensen zonder huis in Groningen was in 2015, toen de Wmo ingevoerd werd. Vanaf dat jaar zijn gemeenten verantwoordelijk om daklozen te helpen. “Dat betekent dat de GGZ ook moest bezuinigen,” zegt Schreur. “Toen zag je dat mensen daar ook buiten de zorg vielen. En toen was een beetje de laatste fase van de economische crisis, daar hebben we ook last van gehad.”

Opvallend is ook de landelijke stijging van het aantal jongere daklozen. Dit is in dezelfde periode meer dan verdubbeld naar 12.600. Ook dat aantal is in Groningen stabiel. Groningen is een van de 13 gemeenten die meedoen aan het actieprogramma ‘Dak- en Thuisloze jongeren’ van staatssecretaris Blokhuis van VWS. Daarin gaan organisaties beter samenwerken en is het de bedoeling dat een jongere maar met één hulpverlener te maken krijgt. Het doel van het programma is dat binnen twee jaar geen jongeren meer op straat hoeven te slapen.

Deel dit artikel:

 1. Het hoge noorden heeft De Amanpuri .. daar zit een deel van de uitgeprocedeerde daklozen…(op hoge kosten betaald door ons) belastinggeld ..
  Je hebt ze wel ( die daklozen) maar je ziet ze niet..
  Hypocriet gemeente bestuur ..kop in het zand politiek .
  Ach deze opvreters mag je niet meetellen Reneeetje
  Tuurlijk niet ..
  Kost maar een paar miljoen .

 2. @Rene – Ergens krijg ik het idee dat je zelf weinig belastinggeld betaald. Maar hoe dan ook, bekijk het dan even wat anders: JOUW belastinggeld word voor dingen gebruikt die jij nodig/nuttig vindt, belastinggeld van ANDEREN betalen de dingen die ZIJ nodig/nuttig vinden. Zo is alles goed weer?

 3. Alexander van Buren.

  Niet raar dat illegale avonturiers uit onder andere Moldavië en Marokko wel in die boot in Eemshaven in de watten worden gelegd, en dat aan de andere kant er steeds meer Nederlanders op straat komen te staan?

 4. Het is belachelijk dat de overheid uitgeprocedeerden uitzet bij de poorten van het asielzoekerscentrum in Ter Apel met hooguit een buskaartje naar de stad, zodat we hier met dakloze illegalen zitten.. Dat we daar een opvang voor realiseren is niet meer dan normaal. Het voorkomt grotere ellende, je houdt zicht op waar ze zijn en je kunt werken aan een terugkeer naar het land van herkomst. Eigenlijk vind ik dat een taak voor de rijksoverheid, maar die gooit het probleem over de schutting naar de gemeenten toe. Dat er nu heel schoorvoetend financiering voor komt is too late en too little. Hoe zit het trouwens met de huisvesting bij het opvangcentrum in het oude F1 Hotel. Die boot ligt al veel langer dan bedoeld aan het Eemskanaal. Zo moeilijk is het toch niet. Op het Suikerunie terrein konden ook honderden containers binnen een paar maanden geplaatst worden voor die andere buitenlandse gasten. Verder is het natuurlijk onzin om te stellen dat je maar 1 probleem tegelijk mag oplossen. Dakloosheid onder landgenoten is vaak een complexe problematiek en niet alleen een kwestie van het niet beschikbaar zijn van huisvesting.

 5. Bedankt @VSH het lijkt als ik naar de reactie van jou bekijk niet de enigste ben .die “slimmer”..is dan de rest.
  Het is wel een zware opgave..”dat slimmer zijn”.. De verantwoording..
  Ik probeer regelmatig ze “iets” te leren hier ..maar je wordt er soms zo moedeloos van, gehersenspoeld zoals ze zijn.
  Ook weet ik dat ze het er niet mee eens zijn ..dat hersenspoelen.
  Ik….zou geen hersenen hebben volgens velen ..gelukkig denk ik dan ..dan kan IK tenminste niet gehersenspoeld worden.;)

 6. @ René.

  Brainwashing heeft absurde vormen aangenomen. Discussie daardoor kansloos. Je, kunt net zo goed tegen een muur praten. Elk kritisch denkvermogen lijkt uitgeschakeld, zelfs bij meer intelligente typen. Conformisme levert namelijk veel meer voordelen op dan het tonen van kritische zin. Conformeren als voorwaarde voor deel uit mogen maken van de kudde, voor materiële voorspoed en comfort. Onderaan de aperots staat een bord :”alleen betreden bij voldoende deugsaldo”.

  Die lui in die boot moeten gewoon opgepakt worden en in op het vliegtuig naar Moldavië of Marokko gezet worden. Afgezien van dat Marokko ongeveer de beste inlichtingendienst van Arabische landen heeft, en daardoor Nederland kan helpen bij terrorisme-bestreiding, is er afgezien van onthouden van informatie, niets waarmee ze ons kunnen chanteren. Klaar met pro massa-immigratie van EU. Lui op schip door marechaussee op vliegtuig laten zetten. Schip gebruiken voor eigen dak -en thuislozen.

 7. Willie.

  Allemaal uit veilige landen. Boot voor illegalen, en dat terwijl er Nederlanders geen dak boven het hoofd hebben.

  (Chemtrails is één van de weinige bekende theorieën waar ik niet in geloof)

 8. Nee ..de politiek van de “Onnozelen” is de schuldige ..
  Bewust tussen haakjes neergezet ..
  Ze zijn zo gehaaid onze “leiders”..
  Zo eentje als die Rog Jetten…. Eerst zelf als politieke partij bevorderen dat honderdduizenden illegale migranten onder het mom van ‘vluchtelingen ‘ van heinde en ver in NL en de Eu worden toegelaten.
  En dan bij grote groei van aantal daklozen spreken over een ‘stille ramp’.
  Dan ben je totaal incompetent als politicus…en hij is niet de enigste ..
  2 partijen stemden tegen onderstaande motie.
  U mag niet raden wie ..U weet dat namelijk al .

  ( Motie van het lid Kops over geen enkele flexwoning aan statushouders toewijzen )..

  https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/moties/detail?id=2019Z13692&did=2019D28097

  En dan je ook nog afvragen ..hoe we aan die problemen komen van de uitgeprocedeerde asielzoekers ( zij die HIER NIKS MEER TE ZOEKEN HEBBEN ) in ons land en ondertussen je afvragen waarom er zoveel daklozen er zijn ..
  Nou dat lossen we wel even op met een voormalig Formule 1 hotel en een bed bad en brood bootje.
  Uitwijzen .. die lui en maak het geschikt voor de daklozen die wel graag onderdak willen hebben.
  Is te duur ..kost te veel .( die uitgeprocedeerde) asielzoekers kosten zeker niks ?
  Allemaal de schuld van ons debielen kabinet.
  En ik ben net als de rest van jullie… Ik geloof namelijk alles ..
  Wat er dan weer van waar is ..dat wijst zich vanzelf op termijn ..
  Ik zeg grenzen dicht.. 100% dicht .. Nexit .. maar dit kost ons teveel Reneetje …dat weet je toch wel ?
  Dit asiel beleid kost ons niet alleen veel geld maar ook onze vrijheid ..en niemand die dit geloofd.
  En zoals ik al zei ..
  Ik geloof alles ..maar weet dit onderhand zeker.
  Anarchie ….dat niet alleen dreigt ..maar steeds meer wordt toegepast ..door alles wat door de arm der wet al toegestaan wordt ten opzichte van de asielzoekers en ook moslimgelovigen.
  Zeg nou niet dat ik jullie niet heb gewaarschuwd.

 9. @VSH & Rene –

  Ik ben niet ingegaan op het onderwerp zelf, dat laat ik in het midden.

  Waar ik heel erg moe van wordt is mensen die het over “ons belastinggeld” hebben, en hoe erg het is dat “ons” belastinggeld wordt uitgegeven aan dingen die ZIJ niet goed vinden. Alsof alle belastinggeld van hen is, alsof zij over alle belastinggeld beslissen, en alsof belastinggeld nooit aan iets uitgegeven mag worden aan dingen waar zij niet mee eens zijn.

  Belastinggeld wordt ook aan dingen uitgegeven die jullie goed vinden maar die andere belastingbetalers niet goed vinden.

  Dus… heb het over het onderwerp, maar hou op met dat “ons belastinggeld” gezeur.

 10. Gelukkig hebben we nog steeds in ONS land de vrijheid van expressie en vrije mening.
  Het valt mij op dat er steeds meer mensen zijn die het hebben ( wat ik en vele anderen ) wel en niet zou mogen zeggen.
  Ik zeg dan…. hou je aan het onderwerp…. en zit niet te zeuren ( dat wij Nederlanders) niet mogen zeuren over ONS belasting geld.
  Dat geld betaald namelijk de huisvesting van ons onderwerp de daklozen opvang en ..Die…!! uitgeprocedeerde asielzoekers ( de NIET daklozen) in dit geval..Ik heb er geen moeite mee dat men uitkering trekt omdat men werkeloos is en te beroerd om te werken of NIET KUNNEN werken maar dat men geen onderdak heeft ( om wat voor redenen dan ook) .. is niet ok .
  De club ..extra figuren uit Afrika…..die moeten gewoon terug.
  Ze hebben geen rechten ..zeker niet om te teren op MIJN belasting geld dat gun ik ze domweg niet ..
  En daar blijf ik over zeuren ..het is wel MIJN geld hé ? ..en erger jij je dan maar gewoon verder en wen er aan ..ik ben al over de 60 en hoor niks anders dan mensen die zich ergeren over onevenredige belastingaanslagen en hun verdiensten daaromtrent. Even dit als… MIJN.. voorbeeld wat ik redelijk vind aan betalingen ten opzichte van de daklozenproblematiek hier in Groningen.
  Ik zeg grenzen dicht en de militairen terug naar de grens ..
  Gewoon tegenhouden ..te radicaal ?
  Ik kom tenminste op voor mezelf ..mijn kinderen kleinkinderen en m’n land..
  Als ze zich straks nog sterker voelen gaan ze de boel hier bestieren en overnemen ..
  Gelul ?
  Kijk maar naar de grote steden en de wijken waar de “arm der wet”..niks meer heeft te zeggen.
  Waar de sharia de wet is .
  Dezelfde arm die jou ..en ons zou moeten beschermen tegen dat gespuis uit Afrika ..
  Te radicaal ?
  Te grof in de mond ?
  Niemand durft zijn mond open te trekken.
  Ik wel ..ik kom voor mezelf op dus IK SLUIT UIT ..(ook voor misbruik van MIJN belasting geld)
  En er zijn mensen boos op mij omdat ik eerlijk ben en niet zo achterbaks mee lul als hun zelf..
  Ik zou een gevaar zijn ( ook voor mezelf) er zouden mensen kunnen zijn die zich aan mij storen.
  Ik doorzie ..en er lopen hier plenty mensen rond die niet weten wat er gaande is .
  Maar ja ..ik ben een complotaanhanger toch ?
  We praten binnenkort wel weer .
  Hou de berichten maar in de gaten ..niet in het reguliere nieuws maar waar iedereen zijn verhaal (en zooi) kwijt kan.
  Het is aan ons om het kaf van de koren te scheiden ..
  Ik vind ..dat IK daar heel goed in ben .
  En jullie rollen nu van het lachen van jullie stoel ..
  Veel plezier zou ik zeggen .
  Zolang het nog kan ..

 11. Nee ….we hebben het hier over …
  (Aantal daklozen in gemeente Groningen gelijk gebleven)..
  Wij als stad Groningen hebben onze eigen zorgen ..en die van Utrecht ..hoeven we er even niet bij ..
  Toch ?

 12. Altijd dat gezeik over de vrijheid van meningsuiting als je een beetje tegenspraak krijgt. Dat zijn ook meningen René of denk je soms dat jij alleen vrijheid van meningsuiting hebt en de rest van de wereld ja en amen moet zeggen omdat jij een je hoofd een monsterlijk kwaad hebt gecreëerd.

 13. Lees mijn bijdrage nog maar een keer @mac..
  Jij hebt zoals ik al verwachte het weer niet begrepen ..
  Het is niet echt om te lachen hé ? Een monster…. benoemen ….die iedereen niet lijkt te zien of niet te willen zien ( te eng) en dan jij….die het durft te benoemen.
  Maar me is er bang voor doodsbang ..monsters zijn daar buitengewoon geschikt voor om bang voor te zijn ..
  Een monster die ik zou hebben gecreëerd ?
  Dat is teveel eer @mac.. ik zie het monster ..ik zeg ..IK ZIE het monster..en jullie nou ook .
  Uiteindelijk komt het geniepige monster uit zijn hok .
  Dan ben je tenminste gewaarschuwd…
  Een dankjewel zit ik niet op te wachten..hoef ik niet ..
  Laat je niet verassen …dat hoeft nu niet meer.
  Het monster wat al denkt dat het een makkie wordt en al heeft gewonnen, zal nog heel raar opkijken ..

 14. hoi allemaal

  ik woom op een zeiljacht een motorsailer van 9 meter lang
  anders was ik ook dakloos . ik krijg van de gemeente groningen een daklozen uitkeering
  maar een vaste lig plek krijg ik niet moet steeds weer op een andere plek liggen
  ik heb alle voorzieningen aan boord . dat is mijn geluk
  alleen is nu de tijd weer dat de avonden weer lang zijn
  ben veel alleen op mijn boot
  neem niet zo maar ieder een mee
  als ik iemand tegen kom en die vertrouw dan mag hij of zij
  mee /

  groet jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *