Raad van State fluit minister Wiebes terug

Minister Wiebes moet beter uitleggen waarom de gaswinning in Groningen na dit jaar niet sneller kan worden afgebouwd naar nul. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.

De zaak was aangespannen door de provincie Groningen, de diverse gemeenten, de Groninger Bodem Beweging en een groot aantal gedupeerden. De minister heeft niet duidelijk gemaakt welke inspanningen tegen welke kosten mogelijk zijn om de de vraag naar gas door industriële grootverbruikers, de glastuinbouw en de gasexport sneller af te bouwen.

Voor het lopende gasjaar (tot 1 november) heeft de uitspraak geen gevolgen: Wiebes heeft het winnen van 19,4 miljard kuub volgens de rechter voldoende onderbouwd. De minister moet nu goed uitleggen op welke manier hij zo snel mogelijk een einde wil maken aan de gaswinning. Aan die uitleg worden hoge eisen gesteld, omdat hierbij de grondrechten van Groningers in het geding zijn.

Deel dit artikel: