‘Groningen is een stad zonder achterstandswijken’

nieuws
Foto: Gemeente Groningen

Wethouder Roeland van der Schaaf is er trots op dat Groningen geen achterstandswijken kent. Hij zegt dit in het vastgoedplatform VG Visie.

‘Groningen is een stad  zonder achterstandswijken. Ook in de armste wijken is het prima wonen. Zelfs in deze overspannen woningmarkt zijn we nog steeds een ongedeelde stad. Dat is best bijzonder.

Daarnaast ben ik ook trots op onze manier van werken. Wij zijn niet zo van de spectaculaire projecten, maar ontwikkelen wel interessante woonwijken die de tand des tijds kunnen doorstaan. Een mooi voorbeeld is de Oosterparkwijk. Tot voor kort een achterstandswijk, maar nu een prachtig opgeknapte wijk waar rijk en arm, jong en oud door elkaar heen wonen. Juist die mix zorgt voor een leefbare en prettige sfeer.’

Het volledige interview staat in VG Visie.

Deel dit artikel:

 1. Nou juist de mensen met geld kijken op de armen neer dat zal altijd zo blijven.
  En geen achterstandswijken? Even van de luie stoel af en even een rondje Groningen maken er is meer arm moede dan niet en dan maar beweren van niet niet te geloven ga even bij de voedselbank kijkje nemen gewoon te gek voor woorden dat het voor komt in Nederland terwijl er zoveel geld is maar alles verkeerd besteed word om Groningen zo mooi te maken help de mensen maar ook qua het wonen hoeveel achterstallig onderhoud er is.
  Nee bouw maar voor studenten en zo is het wel

 2. En daarom bouwen ze allemaal koop huizen in de stad om de armen weg te jagen!!!!! En dan roepen van geen achterstandswijken? Juist de armen worden gestraft letterlijk en de ouderen en wat is er voor de jongeren zoals vroeger? Qua clubhuizen of speeltuinen arm en rijk gaat niet samen want de meeste lopen naast de schoenen en hebben een gehaast leven. Punt dat is de waarheid

 3. @Edwin “Nou juist de mensen met geld kijken op de armen neer dat zal altijd zo blijven.’

  De Grunnigers versus de Grunnigers doen dat juist niet. Dit vanuit het nabuurschap en de geschiedenis van Groningen. Het zijn juist de nieuwkomers die zo reageren en tegenwoordig ook de politieke kleur bepalen in Groningen! Zelfs een VVD-burgemeester

  Dat de ECB mogelijk besluit om opnieuw de rente te verlagen, zegt heel veel over de fragiele economie in de EU. Een keerzijde is, dat de pensioenen nog verder achteruitgaan. En eigenlijk is dit best raar, omdat de pensioenpremies nooit rente gerelateerd waren. Ook niet via beleggingen. Terwijl het budget om de pensioenen uit te keren, alsmaar hoger worden/tegen de plinten op klotsen. We worden met z’n alleen verneukt. Ook door het CBS als propaganda-instituut van de regering.

 4. Sjoert bedankt zo is het wel word altijd om minderheid neer gekeken dan ook letterlijk het is gewoon een zooi met elkaar Groningen moet groot worden zo gaan elke steden tegen elkaar op ten kosten van de mensheid hij moet een face neus op zetten de lach van bassie heeft al ha ha ha

 5. In de gemeente Groningen wonen ongeveer 10000 huishoudens die van een bijstandsuitkering leven. Dat is een feit. Ongeveer één op de 5 kinderen groeit in de gemeente Groningen op in armoede. Dat is een feit. In de gemeente Groningen plegen veel mensen zelfmoord. Dat is een feit. De gemeente Groningen schiet niks op met de gedeelde stad en / of met de ongedeelde stad. Dat blijkt uit de feiten.

  Fijne dag.

 6. Eenzaamheid is in de nieuwe opgeknapte Oosterparkwijk nu helaas het nieuwe probleem. Dat zegt de coöperatieve wijkraad van de Oosterparkwijk in haar laatste jaarverslag. De gemeente Groningen kan veel meer investeren in de contacten tussen de wijkbewoners. Bijvoorbeeld door in iedere wijk een grote mooie sporthal te bouwen. (In de Oosterparkwijk is nu geen mooie grote sporthal.) Bijvoorbeeld door te investeren in de dagbesteding, de zorg en de hulp voor ouderen, jongeren en voor iedereen. En bijvoorbeeld door verenigingen voor jong, oud en voor iedereen in de wijken op te richten. Ook kunnen er meer wijkapps en meer wijksites voor wijkcontacten komen. En laat wethouder Roeland van der Schaaf de schimmels in de douches, de schimmels in de keukens en de schimmels in de toiletten gewoon doortastend en daadkrachtig aanpakken.

 7. Vraagjes en vraagtekentjes bij de opgeknapte Oosterparkwijk

  Gelukkig is de Oosterparkwijk nog wel heel mooi groen. Ondanks al het bouwen en het slopen in de Oosterparkwijk de afgelopen jaren. Wij denken dat de armen en de rijken in de Groninger wijken gewoon andere belangen hebben. Waar komt die verschrikkelijke tweedeling in de Groninger wijken anders vandaan? En eenzaamheid was in de hechte Oosterparkwijk enkele jaren geleden toch echt onvoorstelbaar. Waar komt die eenzaamheid in de Oosterparkwijk toch vandaan? ( Je kunt kijken op: http://www.cooperatievewijkraad050.nl/ en dan klikken op het van jaarverslag 2018. )

  Wat is er in de mooie groene Oosterparkwijk, na vele jaren bouwen en slopen, nu eigenlijk bereikt? Ons antwoord op deze vraag: in de Oosterparkwijk staan gelukkig nog twee supermarkten overeind. Wie bepaalt er eigenlijk wat die juiste mix van bewoners in een wijk is? Zijn dat wellicht diezelfde supermarkten? Maar iedereen, arm en rijk, doet toch boodschappen? Waarom is die juiste mix van bewoners dan toch zo belangrijk? En wie is er nu eigenlijk de pineut in de wijken van wethouder Roeland van der Schaaf?

  Waar gaat het nu om in een wijk? Volgens ons om de verbondenheid tussen de wijkbewoners. En om het groen.

  Moi.

 8. Mijn grote zorg is of er nu nog wel voldoende betaalbare sociale huurwoningen in de opgeknapte Oosterparkwijk zijn. Anders is er ook weer een heel groot nieuw probleem in de opgeknapte Oosterparkwijk bij. De rijken redden zich wel.

 9. Geld stinkt niet of stinkt geld juist wel?

  In de oude Oosterparkwijk woonden jong en oud ook bij elkaar. In de oude Oosterparkwijk was ook een prettige en leefbare sfeer. In de oude Oosterparkwijk waren er ook supermarkten. In de oude Oosterparkwijk waren er ook mensen met een betere baan. Dus daarom had er niet zoveel gesloopt en gebouwd hoeven te worden. Waarom dan toch? Dat is in grote lijnen, denk ik, een geldverhaal.

  Koopwoningen brengen veel geld op. Om de oude sociale huurwoningen op te kunnen knappen was veel geld nodig. Daarom zijn er sociale huurwoningen verkocht. En voor de bouw van het nieuwe stadion van FC Groningen was ook veel geld nodig. En koopwoningen zijn geld.

  Het hele geldverhaal heeft een nieuwe Oosterparkwijk opgeleverd waar arm en rijk wat meer tussen elkaar wonen en arm en rijk wat meer naast elkaar wonen. Dat kan gezellig zijn. Dat kan spanningen opleveren. Maar in de oude Oosterparkwijk was het ook gezellig. En in de oude Oosterparkwijk waren er ook spanningen.

  Met de verbondenheid tussen arm en rijk moet het in de opgeknapte Oosterparkwijk wel goed komen. Als God het wil. De liefde moet natuurlijk wel van twee kanten (arm en rijk) komen.

  Godgezegend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *