Code rood op het spoor vanwege verwachte hitte

nieuws
Foto Andor Heij

Spoorbeheerder ProRail heeft voor woensdag en donderdag maatregelen aangekondigd vanwege de hitte. ProRail verwacht problemen op het spoor.

Er worden extra storingsploegen ingezet. Door de hitte, die meer dan 35 graden kan worden, bestaat de kans dat de spoorstaven gaan uitzetten. Hierdoor kunnen er “kronkels” in de rails komen. Om deze zogeheten spoorspattingen snel te signaleren controleren inspecteurs van ProRail en aannemers voortdurend de rails.

Door de hitte bestaat ook de kans dat airco’s in treinen uitvallen. Wanneer dergelijke treinen stil komen te staan rukt ProRail met een incidentenploeg met zwaailichten uit om de passagiers uit de trein te halen en van water te voorzien. Passagiers mogen nooit zelfstandig uit de trein stappen vanwege de kans op een aanrijding met een andere trein of elektrocutie.

Er komt ook extra personeel op de verkeersleidingsposten. Dat noemt de spoorbeheerder “code rood”. Daarnaast adviseert ProRail de reizigers om zelf extra water meet te nemen.