‘Clean the shitty’ gaat grachten Groningen reinigen

Het begon bij een theatervoorstelling tijdens Noorderzon vorig jaar en mondde uit in project ‘clean het shitty’. Een groep mensen kocht een bootje om het afval uit de Groningse grachten te vissen.

Tijdens de theatervoorstelling moest een groep mensen bedenken wat ze met 500 euro zouden doen. Het geld mocht niet aan een goed doel gegeven worden, en de beslissing moest unaniem zijn. Iedereen van de groep namelijk het recht om het voorstellen met een veto af te wijzen. De groep kwam tot het idee om het bootje te kopen en de grachten van Groningen te ontdoen van plastic en ander afval.

“Het is gewoon super leuk om dit met een groep mensen te doen,” vertelde Harry Bos van de groep. Het bootje werd maandagmorgen bij de Wilhelminakade te water gelaten, om vervolgens naar de juiste plek geroeid te worden. “We hebben een crowdfundingactie voor een fluistermotortje, want die was kapot. Binnen een paar dagen hadden we al 400 euro binnen,” aldus Bos.

Het idee van het bootje is dat iedereen het bootje kan gebruiken, mits ze ook afval uit het water halen en een kleine borg betalen.