‘Clean the shitty’ gaat grachten Groningen reinigen

Het begon bij een theatervoorstelling tijdens Noorderzon vorig jaar en mondde uit in project ‘clean het shitty’. Een groep mensen kocht een bootje om het afval uit de Groningse grachten te vissen.

Tijdens de theatervoorstelling moest een groep mensen bedenken wat ze met 500 euro zouden doen. Het geld mocht niet aan een goed doel gegeven worden, en de beslissing moest unaniem zijn. Iedereen van de groep namelijk het recht om het voorstellen met een veto af te wijzen. De groep kwam tot het idee om het bootje te kopen en de grachten van Groningen te ontdoen van plastic en ander afval.

“Het is gewoon super leuk om dit met een groep mensen te doen,” vertelde Harry Bos van de groep. Het bootje werd maandagmorgen bij de Wilhelminakade te water gelaten, om vervolgens naar de juiste plek geroeid te worden. “We hebben een crowdfundingactie voor een fluistermotortje, want die was kapot. Binnen een paar dagen hadden we al 400 euro binnen,” aldus Bos.

Het idee van het bootje is dat iedereen het bootje kan gebruiken, mits ze ook afval uit het water halen en een kleine borg betalen.

 

Deel dit artikel:

 1. Heel mooi!

  Het verbaast mij keer op keer hoe vies de grachten hier in Groningen zijn. Ondanks de ‘milieu-bewuste’ jeugd, wordt tijdens een avondtje stappen alles-en-nog-wat in de grachten gegooid. Ik begrijp ook niet waarom bootbewoners de vuilnis die wekenlang rondom hun boten drijft, niet ff uit het water vissen.

 2. In het verleden woonden er vooral voormalige beroepsschippers op tot woonschip omgebouwd vrachtschip, deze hielden schip en water brandschoon, behoudens de van het toilet afkomstige fecaliën, later werden deze schepen bewoond door woonschipbewoners, gevolgd door studenten, gelijktijdig met het vertrek van de schippers, verdwenen ook de normen en waarden, en deze normen en waarden zijn niet enkel verdwenen waar het om bewoners van schepen gaat. Uitdrukkelijk wil ik wel duidelijk stellen dat er ook een groep bewoners van vooral arken en schepen zijn welke de normen en waarden nog altijd hoog in het vaandel hebben, wat zich vaak ook af laat lezen aan de onderhoudstoestand van hun arken en schepen.

 3. @ Middenweg: nog los van je zonder enige onderbouwing en dus ongeloofwaardige ‘geschiedenisles’: denk je nu werkelijk dat de rotzooi in de Groninger diepen afkomstig is van die paar woonschepen die nog in het water liggen? De meeste afval komt gewoon van de wal, maar ook daar zul jij je favoriete pispaaltje wel weer verantwoordelijk voor houden.

 4. Kan iemand een clean the shitty drone ontwerpen? Leuk project voor de Hanze. Ik vind het idee wel leuk. Dump een zooi troep in het water en je kunt gratis met een bootje door de grachten varen als je het er weer uit haalt.

 5. Pech voor jou Cees,

  Ben zelf opgegroeid aan de Gorechtkade, toen het wonen daar nog was voorbehouden aan de werkende midden- klasse, welke straat en ruime omgeving nu helaas ook ten prooi is/zijn gevallen aan die kutstudenten. In het verlengde van de Gorechtkade ligt, zoals jij waarschijnlijk niet eens weet, het Oosterhamrikkanaal, het vaarwater uit mijn jeugd, waar toen vooral oud schippers, z.g. aardappel- en bietenvaarders lagen afgemeerd en op hun scheepje woonden. Destijds kende ik iedere schipper van naam inclusief het scheepstype. Diezelfde schepen werden na vertrek van de toen veelal bejaarde binnenschippers later bewoond door alles en iedereen welke woonruimte nodig hadden, deze schepen werden toen nog voor weinig geld verkocht of tegen de kosten van de ligplaats verhuurd. Echter na de komst van de z.g. vaste ligplaatsvergunningen welke vanaf begin jaren `80 werden uitgegeven, zijn deze schepen langzamerhand overgegaan in handen van de z.g. huisjesmelkers, welke alles wat verhuurd kon worden en dreef/drijft hier neer zijn gaan leggen, het resultaat hiervan kun je o.a. in de diepenring gaan aanschouwen..

  “En deze normen en waarden zijn niet enkel verdwenen waar het om bewoners van schepen gaat” valt toch duidelijk in mijn posting te lezen, beste Cees. Mag toch aannemen dat jij beseft dat hier de grote groep asocialen welke mede verantwoordelijk zijn voor deze vervuiling worden aangeduid.

  Begrijpend lezen gaat je kennelijk moeilijk af.

 6. Ik weet niet hoe Middenweg er nu weer bij komt dat er alleen maar Gynaecologiestudenten aan de Gorechtkade wonen. Zal wel door de hitte komen op zijn terrasje aan het Gardameer of wast het nou Lago Maggiore?

 7. Botergracht
  Zuidergracht
  Damstergracht
  Hoengracht
  Reitgracht
  Schuitengracht

  Tja! Ons erfgoed weer lekker te grabbel gegooid met ‘Grachten’. Grachten bevinden zich in het elitaire deel in de Randstad. Bij ons zijn het ‘Diepen’ = Grunnegs voor Grachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *