“Binnenstad moet kindvriendelijker worden”

De fracties van D66, CDA, GroenLinks en PvdA willen de binnenstad aantrekkelijker maken voor kinderen.

De partijen vragen inwoners of organisaties om mee te denken. De fracties komen er nu mee, omdat de binnenstad op de schop gaat.

D66-raadslid Tom Rustebiel: ‘We kijken creatief naar hoe we de behoefte aan speelplekken in kunnen vullen. Traditionele speeltuintjes kunnen natuurlijk, maar ook een wandelroute, hinkelpaden, groen, een waterpartij of een andere spelaanleiding kunnen wat ons betreft passend zijn. We zijn benieuwd waar inwoners mee komen en kijken vervolgens naar hoe het inpasbaar is.’

 

Deel dit artikel:

 1. Is het niet beter om die speelplaatsen te maken waar de kinderen wonen?
  Moeten die nou eerst naar de stad komen om te kunnen hinkelen?

  en je kunt wel raden wie er ‘s avonds en ‘s nachts op die schommels & wipwappen zitten

 2. Zieltogende speeltuintjes zonder kinderen heb je al in de hele stad. Treurige plekken met prachtige speeltuigen waar je nooit een kind op ziet die uiteindelijk ten prooi vallen aan vernielzuchtig pubertuig. Richt een verdieping van de V&D in als speelparadijs.Iets met echte aantrekkingskracht. Dat is dan uiteraard niet gratis of in combinatie met horeca, maar het gaat er om koopkrachtige ouders met hun kinderen naar de binnenstad te lokken.

 3. Een leuke en educatief spel is om bij alle in de weg staande en fout geparkeerde fietsen de banden te laten leeglopen.
  Zien ze gelijk welke overlast fietsen veroorzaken en zullen ze hopelijk zelf hun fiets wel op een geschikte plasts neer zetten.

 4. Dezelfde politieke partijen, de zakkenvullers van toen, riepen dit 45 jaar geleden ook. Ben in de binnenstad, in de “Jordaan”, van Groningen geboren en getogen, maar heb nooit iets in de richting gezien van speelplaats of -toestel. Wel was er een afthans clubhuis “De Holm” in de pseudo joden en rosse buurt waar het softe links-denken op Jezussandalen de boventoon voerde en er voor de schijn en de subsidie al fröbelend kinderen wat lieten aanmodderen, maar wat eigenlijk eerder een stille kroeg was voor drinkers en gebruikers en waar kinderen in ieder geval niets hadden verloren.

  Nooit heeft de gemeente Groningen iets fatsoenlijks van de grond weten krijgen voor de binnenstad waar kinderen zich mee konden vermaken. Bij de bouw van de kunstacademie aan het Zuiderdiep in de jaren tachtig bijvoorbeeld werd min of meer afgesproken dat ter compensatie er een speelplaats zou komen voor kinderen. De PvdA bestuurders en RO van toen hebben zich wasrschijnlijk de ballen uit de broek gelachen om zoveel naïviteit en goed-gelovigheid van het daar wonende ‘simpele’ volk, het bleek achteraf een zoethoudertje om dit veel te grote gebouw daar te kunnen bouwen, zonder te veel protest. Toen het gebouw af was en éne Beatrix het opende sloot men het onmiddellijk af met hekken. De buurtkinderen konden daarna gwn weer doodvallen.

  Ergens ook wel weer dankbaar daarvoor, want zo leerde je als kind jezelf te vermaken, creativiteit en improvisatie-vermogen te ontwikkelen met eigen speelmateriaal en vooral daardoor gedwongen worden er op uit te trekken de natuur in en niet de hele dag te blijven hangen op één plek.

 5. Dit kan ook opgezet worden in HET MONSTRUM.
  Ruimte genoeg en het kan tevens meetellen om de verwachte miljoenen (?) bezoekers binnen te krijgen.

 6. Merkwaardige oproep die er al mee begint om te constateren dat er een bepaalde behoefte is.
  Het lijkt me heel wat zinvoller om eerst uit te zoeken of die behoefte wel bestaat voordat allerlei figuren roepen dat er iets moet gebeuren.

 7. Ik denk dat je moet kijken naar hoe je zoiets zo natuurlijk mogelijk kan laten blenden met hoe de stad nu is. Bijvoorbeeld in de tegels een spel verwerken zoals hinkelen, maar dan wellicht is er iets moderners te bedenken wat ook niet direct afsteekt bij de mooie oude binnenstad. Of een kunstwerk van beton/steen waar kinderen op kunnen klimmen. eventueel in combinatie met iets van een schommel. wat s avonds dan weer romantisch kan zijn voor ouders door het ook mooi te belichten. Of een reeks van bankjes en kunstige bouwsels, waar dan stiekem wel skaterails opzitten om over te grinden.
  Gewoon een wipkip en dat soort dingen lijkt me gewoon echt niet de bedoeling in de binnenstad. Als je het doet, moet je het goed doen anders nog maar even sparen.

 8. Ik zou eerst eens gaan beginnen om de stad aantrekkelijk te gaan maken om er überhaupt naar toe te willen komen, schijnt dat er afgelopen jaar een miljoen minder bezoekers zijn geweest. Zal ook wel te maken hebben met het verdwijnen van winkels, wat dan weer veroorzaakt wordt doordat consumenten meer en meer online aankopen. En om nu voor de lol door deze stad tussen de fietsen door te moeten slenteren lijkt mij ook niet erg plezierig. Al zullen de kroegen hier weinig van gemerkt hebben, hun publiek bestaat toch voornamelijk uit lieden met een oranje betaalkaart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *