Verhoging rente studielening van de baan

nieuws
Foto Andor Heij

Het plan om de rente te verhogen op studieleningen gaat niet door. Minister Van Engelshoven van Onderwijs heeft maandagmiddag het wetsvoorstel hiervoor ingetrokken.

Het was de bedoeling dat de Eerste Kamer dinsdag over het plan van de minister zou stemmen. Vorige week bleek echter al dat er in de Eerste Kamer hoogstwaarschijnlijk te weinig steun zou zijn om het plan aan een meerderheid te helpen. De voltallige oppositie was tegen, maar ook de D66-fractie liet weten niet enthousiast te zijn. Volgens de Democraten zou een verhoging van de rente de studiestress onder studenten in de hand werken. Daarnaast zou het de toegankelijkheid van het hoger onderwijs in gevaar brengen.

Eerder lieten jongerenorganisaties en studentenclubs al weten tegen het plan te zijn. Met een petitie en een brandbrief probeerden ze de senatoren duidelijk te maken tegen te stemmen. Nadat het nieuws bekend werd dat de minister het wetsvoorstel ingetrokken heeft werd er dan ook blij gereageerd. “Dit is een overwinning waar we echt even van gaan genieten”, vertelt Tom van den Brink van het ISO. “Wel is het zo dat het het leenstelsel voor studenten helaas nog niet volledig van de baan is.”

Deel dit artikel: