RUG: ‘Afpakken van onderwijsmiljoenen slecht idee’

nieuws
Foto: Joachim Kohler via WikiMedia

De RUG is zeer sceptisch over de hervormingsplannen van de commissie Van Rijn. Deze plannen kunnen de universiteit tien miljoen euro kosten.

Volgens het rapport van de commissie Van Rijn moeten Universiteiten minder afhankelijk worden van studentengroei en moet een groter deel van het geld dat beschikbaar is voor hoger onderwijs naar bètastudies. Voor de RUG betekent dat een flinke bezuiniging op de andere studierichtingen. Zo gaat bijvoorbeeld de medische faculteit er negen miljoen euro op achteruit en de faculteit voor geesteswetenschappen drie miljoen.

De Nederlandse universiteiten zijn bang dat dit gaat leiden tot honderden ontslagen in het hele land. Minister Van Engelshoven heeft inmiddels gezegd dat het kabinet er voor gaat zorgen dat de universiteiten voorlopig weinig in hoeven te leveren. Op 1 juli wordt hierover gedebatteerd in de Tweede Kamer.

Hervorming

Momenteel zijn universiteiten teveel afhankelijk van hoeveel studenten er zo snel mogelijk door hun studie heen komen. Daardoor wordt de druk op studenten en docenten erg veel opgevoerd. Door deze afhankelijkheid minder te maken, moet de enorme stress onder studenten en docenten af nemen.