Koen Schuiling (VVD) wordt nieuwe burgemeester van Groningen.

Koen Schuiling (VVD) wordt de nieuwe burgemeester van Groningen. Dat is maandagavond in het stadhuis bekend gemaakt. Hij begint op 1 oktober aan zijn klus.

Schuiling volgt Peter den Oudsten op die sinds 2015 burgemeester was. Den Oudsten kondigde in december vorig jaar zijn vertrek aan en is sinds die tijd officieel waarnemend burgemeester van Groningen.

De 60-jarige Schuiling is sinds 2010 burgemeester van Den Helder. Hij was van 1998 tot 2006 wethouder in de stad Groningen. Schuiling werd gekozen vanwege zijn ervaring bij openbare orde en veiligheid en zijn bestuurlijke ervaring. Ook heeft hij volgens Mirjam Wijnja (GroenLinks) van de vertrouwenscommissie een hart voor Groningen. Ook is hij goed op de hoogte van de dossiers, waaronder het gasdossier.

Gekozen voor persoon

“De politieke kleur is niet belangrijk, het gaat om de persoon”, aldus Wijnja. “Hij is een verbindende persoonlijkheid. Hij kent de de stad en ommelanden goed. De vertrouwenscommissie was unaniem”.

“Het is een burgemeester met veel ervaring met Groningen”, aldus Jimmy Dijk van de oppositiepartij SP. “Schuiling heeft veel binding met de regio. Wij zien in hem een liberale man met een sociaal hart.”

Geen PvdA

Met de komst van Schuiling is een jarenlange traditie dat iemand van de PvdA burgemeester was doorbroken: “Uiteindelijk gaat het erom dat de beste man burgemeester wordt en dat is Koen Schuiling”, zei Julian Bushoff van de PvdA.  “Dat er zoveel PvdA’ ers waren is een compliment voor de partij. We willen iemand die goed weet hoe de hazen lopen. De partijkleur is niet belangrijk”.

Commissaris van de Koning Rene Paas (CDA) was in dezelfde periode dat Schuiling wethouder was ook wethouder in Groningen: “Ik feliciteer mijn oud-collega Koen Schuiling met de prachtige voordracht voor het burgemeesterschap van Groningen. Leuk en inspirerend om de samenwerking veertien jaar later weer voort te zetten”.

Kritisch

Schuiling kan gezien worden als een liberaal die kritisch is op zijn eigen partij. Zeker wanneer het gaat om het aardbevingsdossier. Schuiling zei onlangs in de NRC dat er een te grote stroming binnen de VVD is die de nadruk legt op de materiële kant van het leven. Daardoor zijn er volgens Schuiling verkeerde keuzes gemaakt.

Oosterparkwijkrellen

Schuiling had een belangrijke rol bij het vertrek van burgemeester Hans Ouwerkerk na de Oosterparkwijkrellen tijdens de jaarwisseling van 1997-1998. Ouwerkerk wilde een brede steun voor zijn aanblijven. Schuiling was toen fractievoorzitter van de oppositiepartij VVD en zei het vertrouwen in Ouwerkerk op.

 

 

Later meer

Deel dit artikel:

 1. @appie het feit dat veel VVD’ers uitvreters zijn betekent niet dat ze dat allemaal zijn. Ik zie overigens nu al overeenkomsten met het Burgemeesterschap van Peter Rehwinkel als ik de reacties hier zo bekijk. Hopelijk krijgt hij van de media en de politici wel een eerlijke kans.

 2. # Sjoerd

  Of Koen Schuiling heeft handtekeningen van twee wethouders veranderd – of laten veranderen – of het is niet gebeurd.
  Voordat Schuiling begint moet dat 100% duidelijk zijn.
  Laat het OM maar een heldere verklaring afgeven.

  Het OM Groningen weigert ook om aangifte tegen de betrokken bestuurders op te nemen bij valse rapporten.

  Er zijn de Stad Groningen namelijk veel te veel juridische aspecten, waar slechts 100% eerlijkheid van de burgemeester vereist is:
  – Valsheid in geschrifte ontruimingsrapporten van de Zinkende Bunker (Groninger Forum).
  – Niet altijd hoor en wederhoor bij Lokale Ombudsman.
  – Project Warmtestad dat financieel en juridisch – zeer waarschijnlijk – haar boekje professioneel ver te buiten gaat.
  – Festival vergunningen die chronisch te laat worden verleend, waardoor de belangen van omwonenden
  beschadigd worden.
  – Het willen kappen van Bomen op het A-Kerkhof is 100% strijdig met de 99 jaar oude erfpacht overeenkomst.

  etc. etc. etc.

  Mevrouw Kiki

  ===
  Burgemeester Koen Schuiling onderzocht op vervalsen handtekeningen Koen Schuiling – DvhN 18 juni 2017
  https://www.dvhn.nl/groningen/Oud-wethouder-Koen-Schuiling-onderzocht-op-vervalsen-handtekeningen-22296091.html?harvest_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2Furl%3Fsa%3Dt%26rct%3Dj%26q%3D%26esrc%3Ds%26source%3Dweb%26cd%3D1%26ved%3D2ahUKEwjflKja3PLiAhVKYVAKHX1iAY4QFjAAegQIBBAB%26url%3Dhttps%253A%252F%252Fwww.dvhn.nl%252Fgroningen%252FOud-wethouder-Koen-Schuiling-onderzocht-op-vervalsen-handtekeningen-22296091.html%26usg%3DAOvVaw3mVcu0J8EgcV2b8HM73Q5C

 3. Van die handtekeningenaffaire is later niets meer vernomen. Waarschijnlijk ging het om een automatische ondertekening namens de verantwoordelijke wethouders en Burgemeester. Ambtenaren mogen niet zelf ondertekenen.

 4. @Marc Vanwaar dan die ophef van zijn 2 wethouders? En als dit een normale gang van zaken is, waarom is het OM zich er dan mee gaan bemoeien?

 5. De enige juiste beslissing van de raad om Koen Schuiling te kiezen als burgervader. Een man met veel politieke ervaring als o.a. wethouder in de stad en later burgemeester in Den Helder.
  Ik wens hem veel succes en sterkte.

 6. @Sjoerd, de wethouders waren van lokale partijen, die weten wil vaker dingen niet zoals dat hun handtekening onder officiële brieven van de gemeente komen te staan. Als er een aangifte wordt gedaan en het OM legt het naast zich neer dan wordt er gelijk geroepen dat het in de doofpot is gestopt. Als zoiets in de publiciteit komt kun je er maar beter werk van maken.

 7. @Marc En waarom vervolgens niet een ‘smaad en laster’ procedure door de persoon in kwestie? Die man was opgelucht schijnbaar. Eigenlijk zou er binnen het OM ook een second opinion moeten zijn. Nu is er maar één 2 OvJ of twee die zich ermee houden. Terwijl een andere OvJ mogelijk een ander inzicht heeft als aanknopingspunten.

 8. Dat verhaal kon ik niet, ik heb ‘slechts’ een korte docu gezien met Scholte en daar dook deze Schuiling ook vaak in op.

  Hij behoort boven de partijen te staan maat bemoeide zich met alles in Den Helder, de vlag hangt uit in Den Helder dat is zeker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *