LIVE (Afgelopen)| FC Groningen is terug in de Eredivisie: Promotiekraker eindigt in 2-0

Goedenavond! Het is zonnig, zo’n zeventien graden en een licht lente briesje zorgt voor een nog aangename temperatuur op deze vrijdagavond. Toch zijn het niet de lentekriebels die zich door Groningen verspreiden: het zijn kriebels voor de promotiekraker tussen FC Groningen en Roda JC die vanavond wordt gespeeld in de Euroborg.

Exact 369 dagen geleden degradeerde de Trots van het Noorden uit de Eredivisie. Na een lastige start van het seizoen, hebben de Groningers zich herpakt waardoor de ploeg van trainer Dick Lukkien momenteel op plek drie in de Keuken Kampioen Divisie staat. De tegenstander van vanavond, Roda JC, staat op plek twee met slechts twee punten meer dan de groen-witten.

De FC kan dus vanavond rechtstreekse promotie behalen, maar dan moet de wedstrijd van vanavond wel gewonnen worden. De tegenstander heeft voldoende aan een gelijkspel om hun ticket voor de Eredivisie binnen te harken. Kortom, het is alles of niets vanavond voor FC Groningen.

Het laatste fluitsignaal klinkt en de Euroborg is in extase. Het veld wordt massaal bestormt: FC Groningen voetbalt zich in 90 minuten terug naar de Eredivisie!

90+2: De supporters betreden het veld al, maar de wedstrijd is nog niet gespeeld. De wedstrijd wordt tijdelijk stilgelegd, maar wordt na enkele minuten weer hervat.

86′ De FC gaat wisselen. Valente en Duarte verlaten het veld en worden vervangen door Isak Määttä en Joey Pelupessy.

84′ FC Groningen houdt het spannend… Na nonchalant rondgetik op het middenveld verliezen de Groningers de bal. Roda JC komt erg dichtbij, maar kan de bal niet voorbij Hidde Jurjus schuiven. Nog een paar minuten.

80′ De spanning neemt toe in de Groene Kathedraal. Zowel tussen de ploegen onderling als op de tribunes. Nog tien minuten te spelen. Nog tien minuten tot de Eredivisie.

65′ Net wanneer de actie op het veld al enige tijd ver te zoeken is, is daar opeens Thom van Bergen. De aanvaller onderschept de bal aan de zijlijn. Na samenspel met Luciano Valente kan de aanvaller op doel schieten. De Euroborg staat al op, maar de bal gaat net naast.

60′ 30 minuten speeltijd scheidt FC Groningen nog van de Eredivisie. Roda JC is in de tweede helft eindelijk gaan voetballen, maar de Trots van het Noorden lijkt nog steeds de bovenliggende partij. Is het de kolkende Euroborg? Is het de weerbaarheid van dit FC Groningen? Wie zal het zeggen. Na een uur voetballen, voelt directe promotie in ieder geval enorm dichtbij.

50′ Goal! Schreuders schiet de 2-0 binnen. Van Bergen draait in de zestienmeter geweldig weg bij zijn tegenstander. Zijn schot wordt geblokt door een verdediger, maar komt daardoor voor de voeten van Schreuders terecht. De middenvelder doet wat hij moet doen en maakt het af.

46′ De laatste 45 minuten van de competitie gaan in voor FC Groningen. De tweede helft is van start.

Het is rust. FC Groningen staat na 45 minuten voetballen op 1-0 voorsprong dankzij het doelpunt van Hove.

39′ Johan Hove kopt de voorsprong binnen! De bal wordt vanaf rechts scherp voorgegeven en Hove kopt fenomenaal binnen. De Euroborg ontploft: 1-0 voor FC Groningen

37′ Hoewel de energie van de FC de laatste minuten lichtelijk is afgenomen, wordt na een overtreding op Duarte de bal op een prima plek neergelegd. Specialist Duarte gaat zelf achter de bal staan, maar schiet recht in de handen van Raatsie.

29′ Roda JC hoeft niet. En dat is te merken. De tegenstander laat FC Groningen rustig voetballen en tot dichtbij hun eigen doel komen. Ondertussen maakt de FC daar graag gebruik, maar pogingen van onder anderen Romano Postema kletteren nog niet tegen het net aan.

19′ Daar is bijna de 1-0. Calvin Raatsie is zijn doel uit, maar het schot van Schreuders belandt in de chaos voor het doel. Het kort daaropvolgende schot van Laros Duarte wordt over het doel getikt. Daar was de FC heel dichtbij.

15′ Een kwartier lang krijgt de Euroborg al een aanvallend FC Groningen te zien. De eerste vijftien minuten speelt de. wedstrijd zich voornamelijk op de helft van de tegenstander af. Echte kansen blijven vooralsnog uit, maar de Trots van het Noorden zet hoog druk.

7′ De eerste kansen zijn voor de FC. Vanaf rechts slingert Romano Postema de bal voor het doel. Thom van Bergen krijgt zijn voet er met tegenaan, maar hij volleyt de bal over het doel van keeper Raatsie heen. Nog geen minuut later kan Van Bergen weer bijna de bal in het doel schuiven, maar het been van de aanvaller is net een paar centimeters te kort.

1′ Jorg Schreuders trapt af. De promotiekraker is begonnen!

Opstelling FC Groningen: Hidde Jurjus; Leandro Bacuna, Thijmen Blokzijl, Marco Rente, Marvin Peersman; Jorg Schreuders, Johan Hove, Laros Duarte, Luciano Valente; Romano Postema, Thom van Bergen.

Opstelling Roda JC: Calvin Raatsie; Boyd Reith, Matisse Didden, Bryan Koglin, Joey Müller; Rodney Kongolo, Lucas Beerten, Walid Ould-Chikh; Sami Ouaissa, Václav Sejk, Enrique Pena Zauner.

Scheidsrechter: Jeroen Manschot