Feestelijke opening Universiteitsmuseum

Vanavond wordt het Universiteitsmuseum in de Oude Kijk in’t Jatstraat feestelijk geopend. In het museum is een tentoonstelling voor het 405-jarige lustrum van de Rijksuniversiteit.

Het afgelopen jaar is het museum gesloten vanwege grote verbouwingen aan de buitenkant van het gebouw. Daarom moest de collectie ook beschermd opgeslagen worden. Bij het verwijderen van de ramen komt namelijk enorm veel stof vrij en dat is niet goed voor de museumstukken.

Directeur Arjen Dijkstra is verheugd dat het museum weer open gaat: ‘We hebben er ongelofelijk veel zin in! Het museum is een jaar maar beperkt open geweest, maar vanaf vandaag zijn we er weer!’ Op het binnenplein voor de ingang zal een feest met 200 genodigden plaatsvinden.

Tentoonstellingen

In het museum zijn de komende maanden twee tentoonstellingen te zien. Als eerst ‘Ruimteschip Aarde’, speciaal door kunsthistorica Eva Rovers samengesteld ter ere van het 405-jarig bestaan van de RUG. Rovers laat de bezoeker reizen vanaf de maan tot aan de kleinste deeltjes van de aarde. Vijf kunstenaars hebben kunst gemaakt die gebaseerd is op museumstukken.

Op de bovenste verdieping staat een enorme verzameling van de opgezette dieren die het museum heeft. Deze blijft staan voor een jaar. Na dit jaar zullen er wat kleine aanpassingen komen en komt er een uitgebreide tentoonstelling die de geschiedenis van de universiteit laat zien.