Zernike grotendeels rookvrij, vanaf januari volledig

Het Zerniketerrein is vanaf deze week vrijwel volledig rookvrij. Het nieuwe beleid van de Hanzehogeschool kan op gemengde reacties rekenen van studenten en bezoekers.

“Het is de bedoeling dat je niet hier maar daar in die abri je sigaret oprookt”, zegt een medewerker van de Hanzehogeschool tegen een twintiger die net een sigaretje heeft opgestoken. Op Zernike gelden sinds maandag strengere regels waardoor er op vrijwel het volledige terrein niet meer gerookt mag worden. “Mensen die toch een sigaretje willen roken kunnen terecht in één van de drie abri’s op het terrein”, vertelt Ciska Bakema van de Hanzehogeschool. “Deze abri’s hebben we buiten het zicht van de doorgaande wegen en looproutes geplaatst.”

“Ik vind het prima dat ze dit zo gedaan hebben”, laat een student weten. “Voor mij is het nu een stukje lopen maar dat vind ik helemaal niet erg. En eigenlijk heeft deze situatie ook nog een voordeel want als het nu regent sta je in zo’n abri lekker droog.” Een andere student is het daar niet mee eens. “Ik vind dit heel vervelend. Erg betuttelend ook. Misschien moeten we maar in actie komen?”

Vanaf 1 januari 2020 een volledig rookvrij Zernike?
De drie abri’s lijken een soort van tussenoplossing te zijn. “We hebben een jaar lang gesproken over dit beleid en ondertussen merken we dat we alweer door de actualiteit worden ingehaald”, zegt Bakema. “Vanaf 1 januari geldt er een ministeriële maatregel die roken op hogescholen überhaupt verbiedt. Als de wetgeving in het begin van het nieuwe jaar daar ook op is aangepast dan kan er hier in het nieuwe jaar op Zernike niet meer gerookt worden.”