Vier kuikens slechtvalken op Gasunie gebouw geringd

Met een hoop gekrijs zijn op het dak van het Gasunie gebouw vier slechtvalk-kuikens geringd. Begin deze maand zijn er vier jongen uitgekomen. Nu de jongen zo’n 25 dagen oud zijn, krijgen ze twee ringen om hun poten heen. 

De nestelkast bij het gebouw van de Gasunie is heel geschikt voor slechtvalken. Normaal gesproken nestelen de slechtvalken zich bij steile wanden bij een klif. Dit gebouw bootst deze natuurlijke leefwijze goed na. Door het verschil in grootte van de kuikens is duidelijk te zien dat het gaat om twee mannetjes en twee vrouwtjes.

De vogels worden geringd omdat de ringen informatie geven over hun leefwijze. “Door ze te ringen kan je iets zeggen over de overleving, verspreiding en kolonisatie van slechtvalken”, aldus Maarten Jansen van Avifauna Groningen.

De dierlijke bewoners zijn heel populair bij de medewerkers van de Gasunie. Sinds de plaatsing van de webcams twee jaar geleden is er ook van buitenaf veel populariteit bij de vogels. Michiel Bal van de Gasunie: “Steeds als er iets gebeurd, krijgen we er veel reacties op. Dat hadden we eerst niet zo in de gaten, maar je merkt dat er hele gesprekken over plaatsvinden.”

Je kan nog ongeveer drie weken van de slechtvalken genieten. Daarna zullen de kuikens uitvliegen, als ze rond de 45 dagen oud zijn.

Deel dit artikel:

  1. Laat die vogels toch met rust. Ringen om de linkerpoot, ringen om de rechterpoot, ringen om de hals. Met speciale kleuren om op afstand ze te herkennen. Zag laatst een gans bij de Helperzoomvijver met een halsring die duidelijk te strak zat. Op schiermonnikoog zie je bijna geen gans zonder ring. Belachelijk gewoon. Je hoeft toch niet alles goed te keuren wat uit naam van de wetenschap gebeurd.

    1. Helemaal mee eens!
      Dit is gewoon dierenmishandeling, wie anders zegt moet ook een jaar met zulke ringen om hun benen en nek lopen.

  2. Als je de natuur wilt cultivaturen, hoort dit er gewoon bij. Zie het als een afspiegeling van de hedendaagse maatschappij, alles aan dierlijk leven moet zichtbaar en te traceren zijn en en als er teveel komen, gewoon afschieten. Maar bovenal van Europa een soort Afrika willen maken, compleet met gecultiveerde natuur waarbij alles en iedereen moet wijken om maar een bepaald dier een fake natuurlijke omgeving te geven. Iets wat je hier in de provincie ziet met de zeearend, de otter en de bever.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *