SodM: ‘Crisisaanpak nodig voor veiligheid Groningers’

nieuws

Het Staatstoezicht op de Mijnen adviseert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om de versterkingsoperatie in Groningen als een crisis aan te pakken. 

“De beving bij Westerwijtwerd heeft grote impact gehad op de inwoners van Groningen. De tweeduizend gemelde schades komen bovenop de 15.000 schademeldingen die nog op afhandeling wachten. Zo’n tienduizend mensen in Groningen geven aan last te hebben van stress-gerelateerde gezondheidsklachten als gevolg van de aardbevingen. Daarom is het advies van SodM: pak de versterking als een crisis aan”, aldus Theodor Kockelkoren, inspecteur-generaal van het SodM.

SodM adviseert om de schade-afhandeling en versterking samen te voegen, en deze organisatie van ruim mandaat en eigen budget te voorzien. Een crisisaanpak moet ervoor zorgen dat het resultaat voor de bewoners voorop staat, en dat afspraken, regels en procedures waar noodzakelijk hierop aangepast worden. Omdat de vereiste crisisaanpak niet van de ene op de andere dag gerealiseerd zal zijn, heeft SodM ook een aantal adviezen om nú meer snelheid te boeken in de versterking.

Met betrekking tot de gaswinning adviseert SodM om  te winnen 12 miljard NM3 te winnen, in tegenstelling tot de 15,9 NM3 die GTS heeft geadviseerd op grond van leveringszekerheid.