LIVEBLOG: Groningen getroffen door aardbeving van 3.4 (gesloten)

nieuws
foto: luca.m./Flickr.com

Groningen is woensdagochtend getroffen door een aardbeving met een gemiddelde kracht van 3.4. op de schaal van Richter. In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws rond de beving.

23.30
En daarmee sluiten we de berichtgeving rond de aardbeving voor vandaag af. Een dag die de boeken in gaat als de dag waarbij Groningen getroffen werd door de op drie na zwaarste aardbeving die ooit in de provincie gemeten is. Een beving die in een groot deel van de provincie gevoeld werd, die voor discussie zorgde, maar die vooral emoties opriep. De tweet van Inge Zwerver vat de dag misschien wel het beste samen:

22.06
Ministers Eric Wiebes (VVD) en Kajsa Ollongren (D66) gaan morgen een bezoek brengen aan Westerwijtwerd. In het dorp, waar vanochtend het epicentrum van de aardbeving lag, gaan de bewindslieden in gesprek met bewoners. Ook wordt er een bezoek gebracht aan Loppersum. Later op de dag gaan de ministers in gesprek met verschillende Groningse burgemeesters. Deze burgemeesters lieten eerder vandaag in een gezamenlijke verklaring weten dat de versterking echt sneller moet.

21.31
Ook in de gemeente Het Hogeland vindt vanavond een gemeenteraadsvergadering plaats. Burgemeester Henk Jan Bolding sprak in het begin van de vergadering de raad toe waarbij hij liet weten opgelucht te zijn dat zich vanochtend geen persoonlijke ongelukken hebben voorgedaan. Wel vindt Bolding het hoogtijd worden dat de inwoners weer veilig kunnen gaan wonen. “Onze inwoners kunnen geen bestuurlijke taal meer horen en willen zien dat er nu echt eens iets gaat veranderen. De gaswinning moet sneller en meer naar beneden en schades moeten royaler worden uitbetaald.”

De vergadering werd rond 21.20 uur afgesloten. In het slotwoord vertelde Bolding dat de ministers Eric Wiebes (VVD) en Kajsa Ollongren (D66) morgen naar Groningen komen.

20.54
De Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen heeft na de beving van vanochtend al 593 aanvragen tot schadevergoeding binnengekregen. Deze werden telefonisch of via de website ingediend. Het schadeloket kreeg tot nu toe 281 telefoontjes binnen. De meeste schademeldingen, 294 in totaal, komen vanuit de gemeente Groningen. Het Hogeland volgt met 109 en Loppersum met 61.

Bij 25 meldingen zou er sprake zijn van een mogelijk acuut onveilige situatie. Deze meldingen moeten binnen 48 uur onderzocht worden. Zeven adressen zijn inmiddels bezocht, en hier zijn geen extra veiligheidsmaatregelen nodig.

20.47
Tweede Kamer-lid Sandra Beckerman (SP) doet vanavond via Twitter een oproep aan alle Nederlanders:

“Lieve Nederlanders,
In Groningen is een ramp gaande.
Groningen is in de steek gelaten door de staat.
Mijn oproep: Sta op! Laat zien dat heel Nederland achter Groningen staat en eis dat de regering ingrijpt.
Vandaag zijn we allemaal Groninger.”

20.36
De raadsvergadering in de gemeente Appingedam verloopt vanavond emotioneel. “Zojuist heeft de Raad unaniem een motie van machteloosheid aangenomen”, meldt Johan Duut op Twitter. De vergadering werd vervolgens een half uur geschorst om daarna verder te gaan. Weliswaar zonder SP-raadslid Harry Rozema. Hij is te emotioneel om verder te vergaderen en volgt daarom de raad vanaf de publieke tribune.

20.14
Het Groninger Gasberaad laat weten ‘des duivels’ te zijn. De nieuwe provinciale coalitie die eerder deze week gesmeed werd moet volgens het Gasberaad aan de landelijke politiek weten dat het ’tot hier en geen stap verder is’. De beving van vandaag is de twaalfde beving van deze maand. “Dat aantal is veel te veel”. Op straat is de beving ondertussen het gesprek van de dag. Sommige mensen zaten rechtovereind in bed toen de aarde begon te schudden, terwijl anderen het compleet gemist hebben:

20.04
En dan Zuidhorn. De Volkskrant publiceerde vanochtend een infographic, zoals je eerder in dit liveblog kon lezen, waarin een overzicht te zien was van alle zware aardbevingen die tot nu toe geregistreerd zijn. In het kaartje was echter iets opvallends te zien. Het Drentse Zuidlaren lag ineens in de gemeente Westerkwartier op de plek waar normaal Zuidhorn te vinden is. Tim Heemskerk laat via Twitter weten dat hij richting Zuidla… euh Zuidhorn is afgereisd: “Ik kan melden dat het dorp er nog gewoon is!”

18.51
Koning Willem-Alexander heeft tijdens een werkbezoek in Duitsland gereageerd op het nieuws:

16.05
Tientallen boeren protesteren vlakbij Westerwijtwerd.

Foto: Martin Nuver / 112Groningen

 

12.20
De directeur van de NAM is geschrokken en opgelucht dat er geen persoonlijk letsel is.

11.52
Boeren gaan woensdagmiddag naar aanleiding van de laatste beving actievoeren met tractoren. Vertrek is om twee uur bij de Delleweg in Middelstum.

11.45
Bij het schadeloket van de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen zijn woensdagochtend tientallen telefoontjes binnengekomen, waar dat er normaal gemiddeld zo’n tien zijn. Ook zijn al 90 schademeldingen online binnen. Normaal gesproken zijn het er circa 30 per dag. Ook zijn er vijf meldingen van mogelijk acuut onveilige situaties.

10.20
Volgens de Volkskrant heeft de aardbeving flinke gevolgen voor Zuidlaren. Volgens een infographic op de website van de krant is het Drentse dorp verplaatst en ligt het nu op de plek waar Zuidhorn zou moeten liggen. Waar Zuidhorn is gebleven is onbekend.

Foto: screenshot

09.49
De veiligheidsregio Groningen heeft opgeschaald naar GRIP 2. “Er zijn veel vragen van inwoners en bestuurders. Ook is er onduidelijkheid over de effecten van de aardbeving op bijvoorbeeld de infrastructuur.” GRIP 2 is een zogenaamde beleidsopschaling waarbij burgemeesters, bestuurders maar ook bijvoorbeeld nuts-bedrijven en waterschappen gealarmeerd worden om bij elkaar te komen.

09.40
De provincie Groningen laat weten dat een team van de afdeling Beheer en Onderhoud van de provincie vanochtend bij elkaar is gekomen om te inventariseren wat de schade is aan bruggen en tunnels. Een resultaat van deze inventarisatie is nog niet bekend.

De waterschappen laten weten inspecties uit te voeren aan de dijken.

09.28
De Veiligheidsregio Groningen laat weten dat de beving niet tot inzet van hulpdiensten heeft geleid. “Wel is het verstandig om even bij uw buren te kijken hoe het met hen gaat”, adviseert een woordvoerder.

09.20
Opvallend aan de beving is dat deze gevoeld is in een wijdverspreid gebied. Via social-media komen meldingen binnen dat de aardbeving gevoeld is in behalve de stad Groningen, in Bedum, Ten Boer, Delfzijl en het Drentse Eelde.

09.14
Voormalig gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP) vindt naar aanleiding van de recente beving het absurd dat de versterking nog niet op gang is. “Deze aardbeving is de bevestiging van wat wij in Groningen al wisten. Het is nog niet veilig. De gaswinning moet zo snel mogelijk omlaag. En het is absurd dat de versterking niet op gang is.”

09.11
Sandra Beckerman (SP) reageert emotioneel op het nieuws. “Ik kan de woorden niet vinden voor wat ik voel. Tranen, woede, trillen. De versterking van onveilige huizen is door de minister stilgelegd waardoor wij in gevaar zijn gebracht. Sterke allen! Ik zal voor gerechtigheid vechten in Den Haag vandaag.

09.09
De aardbeving komt op een pikant moment. Woensdagmiddag vindt er in de Tweede Kamer een gasdebat plaats. “Hopelijk schudt de beving de Tweede Kamer nu eindelijk eens echt wakker”, schrijft de Groninger Bodem Beweging op Twitter.

09.04
Bij het Schadeloket is het woensdagochtend erg druk. “Normaal bemannen we met tien medewerkers de telefoons, maar we hebben opgeschaald waardoor we nu met 25 zitten”, laat een woordvoerder aan De Telegraaf weten. Hoeveel meldingen er precies zijn binnengekomen bij het loket is nog onbekend. “Dit wordt in de loop van de ochtend bekend.”

09.03
Het UMCG laat weten dat de aardbeving geen gevolgen heeft gehad in het operatiecentrum, de Intensive Care en de hartbewaking.

08.56
Ook commissaris van de Koning René Paas (CDA) heeft inmiddels gereageerd. “We zijn allemaal geschrokken. Ik heb het idee dat er nog nooit zoveel mensen zijn geweest die een beving in Groningen gevoeld hebben.” Volgens Paas bevestigt deze beving de noodzaak om sneller de gaswinning af te bouwen en om in een veel hoger tempo huizen te gaan versterken en schade af te handelen.

08.51
Premier Mark Rutte (VVD) heeft in het televisieprogramma Wakker Nederland gereageerd op de beving. “Het Groningse gas was eind jaren vijftig geweldig toen we ermee begonnen. Groningen was de energieprovincie en heel Nederland was aan het Groningse aardgas. Maar de afgelopen jaren is het veranderd in een nachtmerrie. Een echte nachtmerrie”.

08.31
De beving vond plaats om 05.59 uur. Het epicentrum ligt in Westerwijtwerd in de gemeente Loppersum. De beving van woensdagochtend is de op drie na zwaarste aardbeving die in de provincie gemeten is. De zwaarste beving werd gemeten in 2012 in Huizinge en had een kracht van 3.6. In 2006 was er een beving van 3.5. bij Westeremden. In januari 2018 werd er ook al eens een beving van 3.4. geregistreerd, toen in Huizinge.