Zeshonderd jaar oude sleutel gevonden bij klooster in Essen

Tijdens een onderzoek van archeologiestudenten van de Rijksuniversiteit Groningen is een koperen sleutel uit de veertiende eeuw gevonden. Het voorwerp is gevonden bij het klooster Yesse in Essen, waar vroeger een groot vrouwenklooster stond.

Eerstejaars archeologiestudenten van de RUG zijn van 13 mei tot en met 7 juni op zoek naar de restanten van het vrouwenklooster dat er stond tussen 1215 tot 1594. De studenten doen onder begeleiding onderzoek naar hoe de nonnen van het klooster vroeger leefden. De gevonden sleutel is nog in goede staat en kan dus veel aanwijzingen geven. “Je zou er zo een deur mee kunnen openen”, aldus Stijn Arnoldussen, archeologiedocent aan de Rijksuniversiteit.

De studenten hebben verschillende taken in het onderzoek. Ze krijgen les met een metaaldetector en zijn ook aan de slag met een zelfgebouwde zeef om naar oude voorwerpen te zoeken. Voor hen is dit de eerste dag in de praktijk. “Het is allemaal nog nieuw, maar ik merk wel dat het snel went”, zegt Wiske Bruinsma, één van de studenten. Ze vertelt dat ze er veel plezier in heeft: “Je kan van allerlei dingen doen, dus je blijft wel bezig.”

De sleutel is niet de enige vondst van vandaag. Er kwam ook een speld van een broche uit de grond. “Het is een mantelspeld geweest. Hij is heel mooi versierd met een soort kruisarcering. We vermoeden dat dit op iemands buitenmantel heeft gezeten in de veertiende eeuw”, vertelt Arnoldussen. “Spannende vondsten dus.”

Omdat er al veel vondsten gedaan zijn van dit klooster, worden er plannen gesmeed om een expositie te organiseren. Deze zal waarschijnlijk in mei 2020 plaatsvinden.

Deel dit artikel:

  1. De sleutel zelf is 14e of 15e eeuws. Toch zomaar vijf of zes eeuwen oud, maar beslist niet uit de eerste eeuw of stichting van het klooster.

  2. Knap hoor? Om te zeggen dat de sleutel 800 jaar oud is. Ze kunnen me van alles wijsmaken, maar dit geloof ik niet.!

  3. Wat een totale onzin zie ik hier staan er is genoeg bewijs dat dot allemaal klopt die sleutel kan gewoon echt zijn misschien moet je eerst maar zelf even op onderzoek voordat je een loos berichtje typt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *