Waarom bliksem vaak meermaals inslaat

nieuws

Bliksem slaat vaak meermaals in, maar de reden waarom een bliksemkanaal ‘hergebruikt’ wordt, is tot nu toe onopgehelderd. Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van de Rijksuniversiteit Groningen weet meer.

Recentelijk heeft men gebruik gemaakt van de LOFAR radiotelescoop om de ontwikkeling van bliksemflitsen in ongekend detail te bestuderen. Dat laat zien dat de negatieve lading van een onweerswolk niet in zijn geheel in één enkele flits ontladen wordt, maar dat een deel ervan kort wordt opgeslagen langs het plasmakanaal nabij breekpunten.

Dit gebeurt in structuren die nooit eerder beschreven zijn, door de onderzoekers ‘naalden’ genoemd. Door deze naalden kan een negatieve lading resulteren in een herhaaldelijke ontlading op de aardbodem. De resultaten worden deze donderdag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature gepubliceerd.

Klik hier voor het volledige persbericht inclusief enkele bijzondere video’s.

 

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *