UMCG onderzoekt nieuwe behandeling voor geheugenproblemen bij ouderen

nieuws
foto: Bob de Vries

Het UMCG is bezig met een onderzoek naar elektrische stimulatie van de hersenen bij ouderen die last hebben van een zogenaamde ‘Milde Cognitieve Stoornis’, een aandoening tussen normale veroudering en dementie in.

Bij normale veroudering kunnen cognitieve functies ook achteruitgaan, maar bij MCS is dit nog sterker het geval. Anders dan bij dementie, functioneren mensen met MCS nagenoeg normaal in het dagelijks leven. MCS kan overgaan in dementie. Dit gebeurt niet altijd.

Bij “transcranial alternating current stimulation” (tACS) worden de hersenen op een specifiek gebied gestimuleerd met een heel zwakke elektrische stroom, terwijl de deelnemer rustig op een stoel zit. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat tACS cognitieve functies kan verbeteren bij gezonde ouderen, en er zijn aanwijzingen dat dit ook bij mensen met MCS het geval kan zijn. Dit is echter nog niet goed onderzocht en daarom is dit onderzoek de eerstvolgende belangrijke stap in verdere ontwikkeling van deze behandeling.

Het onderzoek wordt gecoördineerd door hersenonderzoekers Branislava Ćurčić-Blake en André Aleman (auteur van “Het seniorenbrein”) van de afdeling Cognitieve Neuropsychiatrie van het UMCG. Mensen ouder dan 65 jaar met geheugenproblemen en woonachtig in Noord-Nederland kunnen deelnemen aan dit onderzoek. Voor meer informatie en aanmelding: www.cogmax.nl.