SP: Aardbevingsloketten krijgen te veel geld

Er zijn teveel aardbevingsloketten en het geld gaat te weinig naar het herstel van woningen. Dat zegt de SP naar aanleiding van de uitzending van afgelopen zondag van het programma De Monitor.

In de uitzending was internationaal aardbevingsonderzoeker Ihsan Bal te gast. Sinds twee jaar doet hij onderzoek naar de aardbevingsproblematiek in Groningen. Volgens hem is het onmogelijk om bij elke scheur te gaan kijken of die door de aardbevingen is veroorzaakt, omdat dit teveel tijd en geld kost. Hij vindt dat alle scheuren gerepareerd moeten worden zonder eerst de aanleiding te onderzoeken. De SP is het daar mee eens en wil Bal in de Tweede Kamer laten spreken.

Op dit moment gaat twee derde van het geld dat voor schadeafhandeling bedoeld is naar de verschillende loketten toe. Volgens de SP is dat teveel: “Als je weet dat mensen echt in diepe ellende zitten en in onveilige huizen leven, dan is 66,6% een grof schandaal.”

Volgens de partij moet er één centraal loket komen: “Dat geeft duidelijkheid voor mensen die schadeherstel nodig hebben en wiens huis versterkt moet worden, zodat zij zo snel mogelijk en zo goed mogelijk geholpen kunnen worden.”