Formatie college Gedeputeerde Staten is gestart

De formatie van het nieuwe college van Gedeputeerden Staten van de provincie Groningen is donderdagavond in het Feithhuis begonnen.

GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee zal de formatie gaan leiden. GroenLinks voorvrouw Nienke Homan: “Met Tom van der Lee hebben we een formateur die de nodige ervaring in huis heeft. Hij is de komende weken ruim beschikbaar en erg gemotiveerd om de onderhandelingen te leiden.” Het nieuwe college van Gedeputeerden Staten in de Provincie Groningen moet bestaan uit een coalitie tussen de partijen GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, VVD, CDA en D66. Dat is het advies dat informateur Mario Post afgelopen dinsdagmiddag heeft gepresenteerd aan Nienke Homan.

Deze zes partijen hebben gezamenlijk een meerderheid van 25 van de in totaal 43 zetels in Provinciale Staten. “Wij denken dat het goed mogelijk moet zijn om met zes partijen een college te gaan vormen dat gaat werken aan een groen, sociaal en progressief Groningen. Nadrukkelijk willen wij in de fase van onderhandelen op basis van vertrouwen en gunnen tot een breed gedragen coalitieakkoord komen”, aldus partijleider Nienke Homan. “Tijdens de verkiezingen zagen we een enorme versplintering. We hopen al die voorkeuren te verbinden met deze coalitie.”

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *