PvdD wil bamboe verkeersborden en geluidsschermen

nieuws
Foto: Emma Westers

De raadsfractie van de Partij voor de Dieren vraagt het stadsbestuur om een proef met bamboe verkeersborden in de stad.

“Het klinkt misschien een beetje gek, een verkeersbord van bamboe”, geeft raadslid Wesley Pechler van de PvdD toe. “Maar ze zijn duurzamer dan standaard verkeersborden van staal of aluminium. Ze scheuren en buigen niet, zijn krasvast en kunnen goed tegen extreem weer.” Volgens Pechler zijn ze ook veel klimaatvriendelijker dan metalen borden. Ze zijn wat duurder, maar gaan ook langer mee.

De afgelopen paar jaar worden in steeds meer gemeenten borden van bamboe geplaatst. Eerst in Den Bosch, later ook in de vier grootste steden van het land.

De PvdD pleit ook voor levend bamboe als geluidsscherm. Het is veel goedkoper en klimaatvriendelijker dan schermen van beton, glas en metaal. Bovendien absorbeert bamboe het geluid, in plaats van het te weerkaatsen.

Deel dit artikel:

 1. Ze kosten 30 procent meer en hebben garantie levenstermijn van 20 jaar tegenover de aluminium variant dat 14 jaar heeft.
  Echter moeten de bamboe exemplaren geïmpregneerd worden met een weer en schimmel coating en eigenlijk ook een brandwerende coating als je geen nieuwe vorm van vandalisme wilt aanwakkeren namelijk brandende verkeersborden.
  De grote vraag is welke coatings gaan gebruikt worden en als deze milieu vriendelijk zijn.

  Overigens hebben verschillende dorpen en gemeentes in Nederland al bamboe borden.

 2. Bamboe als geluidsscherm als je ook wilgen kunt gebruiken lijkt me niet zo’n goed plan Het is ook een soort onkruid en invasief. Doe die proef maar in een vandalisme gevoelige wijk, dan kan de jeugd er op los.

 3. moet nie gekker worden! echt weer een actie die totaal doorslaat. en dat moeten bestuurders zijn 30 jaar geleden worden ze opgesloten en behandeld

 4. Aan de voorspelbare opgewonden standjes hier, zoals jan: verkeersborden van bamboe? Niks nieuws.
  En de PvdD kan beter stoppen met (fake) verkiezingsproefballonnetjes. Dat doen andere partijen al genoeg.

 5. Mensen,

  Dit is toch niet duurzamer? Waar komt bamboe vandaan. Word verschepen of per vliegtuig onze kant opgehaald.
  Daarnaast is het geperst, en dat gaat echt niet langer mee dan staal, aluminium of beton, onmogelijk!

  En volgens mij word staal en aluminium hergebruikt, iets wat met Bamboe niet kan. Dus uiteindelijk kom je met afval te zitten.

  We slaan wel een beetje door op deze manier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *