50plus: ‘Forum en DENK willen alleen zeteltjes in de Eerste Kamer’

Johan ten Hoove, lijsttrekker van 50plus Groningen, baalt dat partijen als Forum voor Democratie en DENK zich niet laten zien in debatten. Ten Hoove vindt dat deze partijen te veel kijken naar de Eerste Kamer.

Volgens Ten Hoove moeten partijen tijdens deze verkiezingen zich richten op de verkiezingen: ‘Het is een recht. Je moet komen om de Groningers te laten horen wat je wilt. We kunnen moeilijk tegen de mensen in de Tweede Kamer zeggen: “Regelen jullie het maar voor Groningen.” Als je het zo ziet met Forum en DENK, dan denk ik dat het toch partijen zijn die het doen voor zeteltjes in de Eerste Kamer.’

GroenLinks-lijsttrekker Nienke Homan is erg blij met de uitslagen van de peiling: ‘We zijn trots. En we zijn vooral heel erg blij dat ondanks alle felle uitingen, alle negativiteit en al de ontkenningen van de klimaatproblemen, je nu ziet dat mensen hier wat aan willen doen en zelf een steentje bij willen dragen.’

De SP lijkt drie zetels te verliezen, maar lijsttrekker Eelco Eikenaar maakt zich geen zorgen: ‘Het zijn maar peilingen. Bij de vorige verkiezingen stonden wij ook tweede in de peilingen en uiteindelijk zijn we de grootste geworden. We roepen iedereen op om te gaan stemmen, want als de opkomst hoog is, dan wordt SP de grootste. Een lage opkomst kan onze enige bottleneck zijn.’

Opmerkelijk in de peiling is dat de Partij van het Noorden met 2% van de stemmen 2 zetels krijgt, maar 50plus krijgt met 3% van de stemmen maar 1 zetel. Dat foutje is volgens Ten Hoove niet prettig: ‘Het kan niet zo zijn dat iemand met minder stemmen op een zetel meer staat. Het maakt best veel uit. Als je op 0 zetels staat, zijn mensen gauw de gedachte dat het toch niets wordt. Met 1 zetel hebben mensen wat meer vertrouwen en met twee zetels kan je doorschieten naar boven.’