Oppositie vraagt om spoeddebat over incorrecte bevingsmetingen KNMI

De aardbevingsmetingen die het KNMI van 2014 tot en met december jl. heeft gedaan in Groningen, kloppen niet. Het instituut biedt in een brief zijn excuus aan voor het niet te laat doorgeven van de fout aan minister Wiebes. De PvdA en SP vragen daarom een spoeddebat aan in de Tweede Kamer.

De seismometers en versnellingsmeters die het KNMI voor de metingen gebruikt, hadden “inconsequente fabrieksinstellingen.” Volgens het KNMI is het effect van de meetfout klein, zo stelt minister Wiebes. In de Tweede Kamer is met verbazing gereageerd op de meetfout. “Nee! Niet weer. Komt er dan geen einde aan?”, twittert PvdA-Kamerlid Nijboer. “Weer nieuwe onzekerheid over welke huizen in Groningen onveilig zijn.” “Dit is echt niet ok”, stelt VVD-woordvoerder Yesilgoz. “Dit kunnen de mensen in Groningen echt niet gebruiken.” Het Staatstoezicht op de Mijnen gaat, onafhankelijk van het KNMI, een onderzoek instellen naar de metingen.

De metingen van het KNMI worden gebruikt om te bepalen of huizen in het aardbevingsgebied versterkt moeten worden en om te bepalen of getroffen huiseigenaren recht hebben op een schadevergoeding.