Roep om mediation bij kwestie Pythagorascomplex

nieuws

Een meerderheid van de fracties in de gemeenteraad roept het college op om mediation te zoeken bij de kwestie rond het Pythagorascomplex in de Plantsoenbuurt. Wethouder Roeland van der Schaaf heeft toegezegd te zullen zoeken naar een bemiddelaar.

Op de binnenplaats tussen de huizen van het Pythagorascomplex staan nieuwgebouwde woningen, die volgens de bewoners en politici “pijn aan de ogen” doen. De gemeente gaf in eerste instantie een vergunning voor de bouw van de woningen, maar na een bezwaar van omwonenden oordeelde een rechter dat de vergunning nietig verklaard werd. De ontwikkelaar ging in beroep, maar de Raad van State oordeelde dat de beslissing van de rechter terecht was. De woningen waren dus illegaal gebouwd en in strijd met het bestemmingsplan.

Tijdens de vergadering van de raadscommissie van woensdagavond sprak Margareta Span namens de bewoners van het Pythagorascomplex. Zij willen dat er helemaal geen bebouwing tussen de woningen is. Daarnaast willen zij de gebouwen die er nu zijn, verwijderd zien worden.

Mediation

De meeste fracties willen dat er bemiddelt wordt om de problemen op te lossen tussen de bewoners en de ontwikkelaar van de nieuwe woningen. Een aantal van de fracties, waaronder het CDA in de persoon van René Bolle, vinden het eigenlijk al te laat voor mediation. Ook het VVD wil dat de gemeente als partij aan tafel gaat zitten in de kwestie, en het probleem niet af doet door er een mediator op af te sturen.

Handhaving

De gemeente is ondertussen begonnen met het zogenaamde traject ‘handhaving’. Er is een brief naar de ontwikkelaar gestuurd waarin een termijn staat wanneer de gebouwen gesloopt moeten zijn. Doet de ontwikkelaar dit niet, dan volgt een dwangsom.

Wel heeft de ontwikkelaar nog mogelijkheden om een vernieuwd plan voor de gebouw in te brengen zodat er eventueel maar een deel gesloopt moet worden. In hoeverre de ontwikkelaar daadwerkelijk begint met slopen of doorgaat met procederen is niet bekend. Voor de bewoners van de buurt lijken de problemen voorlopig dan ook niet opgelost.

 

Deel dit artikel:

 1. Niks mediation, gewoon handhaven en waar het om deze kwestie gaat (laten) slopen. Laat dit een voorbeeld gaan worden voor hen welke ook snode plannen hebben met illegaal willen gaan handelen.

  Wij hebben wetgeving in dit land en in deze gemeente welke democratisch tot stand is gekomen. Handhaven van de wet zou de standaard moeten zijn, niets meer, niets minder.

 2. laten ze de huizen aan overkant maar plat gooien die vol met asbest zitten zo vochtig ! als hel
  en aardbeving schade hebben vol ongedierte enz
  daar doen ze niks aan daarom ging het ook direct de verkoop in is de woningbouw er mooi vanaf !!!! aan de mens word niet meer gedacht tegenwoordig wij zijn een nummer meer niet

 3. Illegaal gebouwd, dus slopen. Zo simpel is het!
  Graaiende projectontwikkelaars die hun asociale zin wel even door menen te drukken, kunnen we hier missen als kiespijn.

 4. Typisch Woontoren van de Schaaf, op de gekende PvdA wijze vooral niet luisteren naar de bewoners van Groningen, en als blijkt dat de rechter de bewoners van het complex in het gelijk stelt, dan aan komen kakken met een mediator.
  Dit nadat hij zelf eerst gewoon te beroerd is om op fatsoenlijke wijze met de omwonenden in gesprek te gaan.
  Slopen die handel !

 5. Mediation tussen rechters, B&W, Gemeenteraadsleden en de RO/EZ bouwambtenaren is DE oplossing?

  En tevens een opfrisstudie rechten.

  Want deze schuurtjeslocatie is nooit ontworpen om met woningen stampvol te bouwen.
  Bovendien kan de Brandweer er amper komen.

  Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) en zijn verantwoordelijke RO/EZ bouwambtenaren ondermijnen dus de rechtsstaat door de uitspraak van twee rechters (beroep en hoger beroep) niet uit te voeren, maar alweer ruimte te laten voor nieuwe plannen.

  Mevrouw Kiki

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *