Gerrit Krolprijs voor behoud Nederlands als academische taal

De Rijksuniversiteit Groningen bestaat in 2019 405 jaar. Om dit te vieren komt het Talencentrum, in samenwerking met de Faculteit der Letteren, met de Gerrit Krolprijs.

Studenten van alle universiteiten in het Nederlands taalgebied worden uitgenodigd om een in het Nederlands geschreven essay in te zenden van maximaal tweeduizend woorden. De jury bestaat uit Ellen Deckwitz (voormalig RUG huisdichter), Ellen Krol (dochter van Gerrit Krol) en Ronald Ohlsen (docent Nederlands bij het Talencentrum).

Prof. dr. Gerry Wakker, decaan van de Faculteit der Letteren: “Met de Gerrit Krolprijs willen we het gebruik van het Nederlands in de academische wereld stimuleren. Het is van wezenlijk belang dat universiteiten voldoende aandacht blijven besteden aan het in stand houden en ontwikkelen van het Nederlands als academische taal. Daarin kunnen en moeten Talencentra een belangrijke rol spelen.”

De prijs is genoemd naar de in Groningen geboren Gerrit Krol, vanwege het buitengewoon indrukwekkende oeuvre waarmee de schrijver de Nederlandse literatuur heeft verrijkt, aldus de RUG.

Deel dit artikel: