Betonbos pleit voor behoud alternatieve woonvormen

nieuws

‘Wij verzoeken de gemeente Groningen om Betonbos te behouden!’, schrijven de bewoners van Betonbos. Een petitie met die strekking werd al ruim 1800 keer ondertekend.

“Betonbos is een organisch gevormde groene vrije woonplek met karakter, creativiteit en kunstzinnigheid. Met ruim twintig mensen vormt Betonbos al bijna 15 jaar een plek om te wonen, te werken en samen te leven. De gemeente Groningen heeft ontwikkelingsplannen voor dit gebied waarin wij geen plek meer hebben. Wij, bewoners van Betonbos, constateren dat vrijplaatsen zoals Betonbos waar mensen autonoom hun leefomgeving bouwen en beheren zonder winstoogmerk, schaars zijn. Er bestaat weinig ruimte voor mensen die niet het anonieme rijtjeshuisje-leven willen, maar liever in een woongemeenschap waar je buren je vertrouwde stam zijn.

Deze manier van wonen is een waardevolle toevoeging voor de stad, door de non-commerciële verspreiding van creativiteit. Door ons niet te verstoppen, maar zichtbaar onderdeel van de stad te zijn, stralen we bovendien lef en ambitie uit. De gemeente toont belangstelling voor alternatieve woonvormen zoals bijvoorbeeld tiny houses en woongroepen. Dat is goed nieuws! De gemeente heeft hierbij voornamelijk plannen voor nieuwe projecten en neemt niet in acht wat er al bestaat. Wij zijn ervan overtuigd dat sommige dingen organisch moeten ontstaan en niet kunnen worden gepland vanaf een bureau’, luidt het in de petitie.