“Als we er echt niet langs kunnen dan rijden we de spiegel er af”

Het is een steeds groter wordend probleem: brandweervoertuigen die met sirene en zwaailicht moeilijk door straten kunnen rijden omdat auto’s verkeerd of slecht geparkeerd staan.

“Het gebeurt met name in bepaalde wijken”, vertelt brandweerman Jack Vos. “Op zich heeft iedereen zijn auto of busje keurig geparkeerd maar wel zo dat er voor ons bijna of geen ruimte is om met onze voertuigen door de straat te manoeuvreren. En geloof mij, dat is niet wat je wilt. Als je de onderweg bent naar een melding van een woningbrand met vermoedelijk nog mensen in het gebouw, dan wil je heel snel ter plaatse zijn. Immers iedere seconde telt. Dan wil je niet je tijd verdoen met stapvoets door een straat te rijden.”

Vos en zijn collega’s proberen iedere situatie zo goed mogelijk in te schatten. “Als een auto echt zo in de weg staat dan kunnen we er voor kiezen om met collega’s de wagen op te tillen. Of als het echt niet anders kan schade te rijden.” Volgens Vos zijn er al eens spiegels gesneuveld. “En ook wel erger.”

De Groninger brandweer adviseert om die reden dat Groningers echt bewust na moeten denken hoe ze hun auto parkeren. “Houdt rekening met ons. Als er bij je zelf brand uitbreekt, dan wil je ook graag dat we zo snel mogelijk ter plaatse zijn.”

Deel dit artikel:

 1. De straat moet sowieso terug naar de mens en niet voor het blik. Oude (vooroorlogse) wijken zijn nooit gebouwd met het idee dat iedereen een auto heeft. Maak er maar buurtgarages of terreintjes voor de auto. Als je je auto bij je huis wilt parkeren, koop dan een huis met eigen parkeervoorziening of als je huurt ga dan naar een buitenwijk.

 2. Oude vooroorlogse wijken zijn ook niet gebouwd voor studenten bewoning, trap die er dan gelijktijdig met de auto`s en alle op straat geparkeerde fietsen uit.

  De basis van deze stad is gewoonweg te klein om zoveel inwoners en auto`s te herbergen, dat heeft niets van doen met vooroorlogse wijken. En sinds de malloten met de onzalige compacte stad zijn begonnen is de openbare ruimte vrijwel beperkt tot de straten.

 3. man wat een gezeur. Neem dan gewoon kleinere brandweerauto’s!
  In iedere straat een brandweerkraan, hoef je alleen nog maar een pomp en wat slangen mee.
  Of een blushelikopter! Heeft 112groningen ook wat spectaculairs om te filmen.

  maar dat gezegd hebbende, mijn zegen hebben ze om er af en toe een spiegel af te rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *