Wereldkampioen dammen: ”Nu eerst studie afmaken”

Roel Boomstra (25) had alles op alles gezet de Russische grootmeester Alexandr Schwarzman te verslaan en daarmee wereldkampioen dammen te worden. En hij heeft het geflikt. Na een wekenlang gevecht onttroonde de Groninger student de Rus als wereldkampioen, afgelopen zondag in Assen.

”Ik piekte op het juiste moment”, blikt Boomstra terug. ”Ik speelde heel aanvallend en probeerde mijn tegenstander daarmee te verassen.” De student Natuurkunde aan de RUG werd in 2016 ook al wereldkampioen. Maar moest een jaar later de titel aan Schwarzman laten. ”Deze overwinning is extra bijzonder voor me omdat tegenstander Schwarzman al jaren lang de absolute top van de wereld is. Dat ik juist hem nu heb verslagen betekent heel veel voor me.”

Of hij zijn titel gaat proberen te prolongeren weet Boomstra nog niet. Zijn eerste prioriteit is op dit moment het afmaken van zijn studie natuurkunde aan de RUG. De afgelopen jaren heeft daar vanwege het professioneel dammen niet zo heel veel schot in gezeten. ”De combinatie van dammen en studeren vergt veel en ik ga me de komende tijd vooral op het afronden van mijn studie richten.”