Waterbedrijf Groningen geeft wintertips voor de waterleiding

Volgens het Waterbedrijf Groningen vormt bevriezingsschade aan waterleidingen vaak een onnodige kostenpost. Een paar simpele maatregelen besparen vaak een hoop ellende.

Om bevroren leidingen en bijkomende schadekosten te voorkomen luidt het advies: zorg ervoor dat het niet tocht in de ruimten waar de watermeter, de hoofdkraan en de leidingen zich bevinden. Wikkel desnoods een deken om de watermeter en de hoofdkraan. Bewoners van woonboten wordt geadviseerd bijtijds het elektrisch lint aan te zetten dat de watermeter moet beschermen. Buitenleidingen en kranen in schuren en garages kunnen tijdens de winterperiode het beste afgetapt en afgesloten worden.

Daarnaast luidt het advies om de thermostaat te allen tijde op minimaal 15 graden te laten staan en in alle ruimten de radiatoren een klein stukje open te laten. De eigenaar/huurder is zelf verantwoordelijk voor alle leidingen binnenshuis inclusief de watermeter en dus ook voor eventuele schade hieraan. Ondanks goede voorzorgsmaatregelen kan de vrieskou toch voor problemen zorgen, het waterbedrijf raadt dan ook aan om een goede verzekering af te sluiten voor dergelijke schade.