Trein ramt vrachtwagen in Leeuwarden: zes gewonden, treinverkeer gestremd

nieuws
Foto: Robert Jan Boonstra - 112groningen.nl

In Leeuwarden is vrijdagavond een trein van Arriva in botsing gekomen met een vrachtwagen. Door het ongeluk is er geen treinverkeer mogelijk.

Het ongeluk gebeurde rond 19.45 uur bij de Merodestraat ter hoogte van de voormalige halteplaats Achter de Hoven. De sneltrein uit Leeuwarden richting Groningen botste op het terrein van Campina op een vrachtwagen gevuld met melkpoeder. Het ongeluk gebeurde op een bewaakte spoorwegovergang. “In de trein zaten meerdere mensen”, laat een woordvoerder van de politie weten. “Vier van hen zijn lichtgewond geraakt. Onder de gewonden ook de machinist. Hij is onderzocht door ambulancepersoneel maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis.” Burgemeester Ferd Crone (PvdA) liet later in de avond weten dat er zes gewonden zijn, waaronder ook de vrachtwagenchauffeur. Volgens de burgemeester hoefde er niemand mee naar het ziekenhuis. De overige inzittenden van de trein konden zelfstandig de trein verlaten. Velen van hen zijn lopend terug gegaan naar het station in Leeuwarden.

“Trein is gedeeltelijk ontspoord”
Volgens omstanders is de ravage groot. “Door de klap is de trein gedeeltelijk ontspoord”, meldt ProRail. De voorzijde van de trein is daarnaast zwaar beschadigd geraakt. Dat geldt ook voor de trailer van de vrachtwagen die door de botsing losgeschoten is en op zijn kant is komen te liggen. Bij de spoorwegovergang zijn verschillende slagbomen afgebroken. “Het herstellen van de schade zal een flinke klus worden.”

Om de schade te herstellen meldt ProRail rond 22.45 uur dat er een bergingseenheid onderweg is. Het bedrijf Mammoet is inmiddels ter plaatse. Met dit bedrijf wordt een plan van aanpak gemaakt hoe de trein geborgen kan worden. Vanwege het ongeluk zullen er vrijdag geen treinen meer rijden tussen Hurdegaryp en Leeuwarden. Vervoersbedrijf Arriva heeft bussen ingezet. De politie doet onderzoek naar de toedracht. Ook de Inspectie Leefomgeving en Transport gaat een onderzoek uitvoeren.

Foto: Aise van Beets – Omrop Fryslân
Foto: Aise van Beets – Omrop Fryslân
Foto: Aise van Beets – Omrop Fryslân
Foto: Aise van Beets – Omrop Fryslân
Foto: Aise van Beets – Omrop Fryslân
Deel dit artikel: