Update: Noordlaren wacht in spanning af, maandag ijskeuring voor marathon

sport
Foto Ruben Feiken.

De KNSB bezoekt maandagmorgen om tien uur de ijsbaan in Noordlaren om te kijken of de eerste marathon op natuurijs mogelijk is. Naar verwachting zal de uitslag rond het middaguur worden bekendgemaakt. Nieuw Buinen heeft intussen de handdoek in de ring gegooid.

IJsvereniging De Hondsrug heeft de baan onder water gezet en er is al een dusdanige ijslaag dat de leden van de vereniging zondag de eerste rondjes hebben geschaatst. Voor een marathon is minimaal drie centimeter ijs nodig en dat was nog niet helemaal bereikt.

Namens de KNSB komt Arjan Hut op bezoek. Hij gaat ook naar Haaksbergen. Nieuw Buinen heeft intussen besloten af te haken, aangezien het ijs daar nog te dun was.

“We hebben een mooie dag achter de rug” zegt Willem Hut, competitieleider marathon van de KNSB op de site van de schaatsbond. “Haaksbergen heeft al het ijs dat ’s nachts was gevormd kunnen behouden. Noordlaren heeft zijn baan al open gehad voor de eigen leden en staat er ook goed voor.”

Vorig jaar kreeg Haaksbergen de primeur, maar ook in Noordlaren werd gereden. Aan het einde van de maandagmorgen wordt de knoop doorgehakt of er een marathon gereden kan worden en waar dat als eerste gaat gebeuren. Het weer moet wel mee werken. Komende nacht is er in Noordlaren waarschijnlijk matige vorst, maar overdag kan het zonnig en vier graden boven nul worden.