Jorden van Foreest verliest in de 11e ronde van oud-wereldkampioen Kramnik

sport
foto Alina L'Ami

De 19-jarige Groninger schaker Jorden van Foreest heeft in de 11e ronde van de Masters verloren van oud-wereldkampioen Kramnik in het Tata Steel Chess toernooi.

Het was een wisselvallige partij. Van Foreest kwam slecht uit de opening, maar toen de Rus het verzuimde af te maken, kwam er een gelijke stelling op het bord. Op de 49e zet maakte Jorden spelend met de zwarte stukken een grote fout en toen verloor de Groninger toch nog. Van Foreest heeft nu 4 punten uit 11 partijen en staat daarmee een-na-laatste. Aan kop van de Masters staan wereldkampioen Carlsen uit Noorwegen en de Nederlander Giri met 7,5 uit 11. Er volgen in Wijk aan Zee nog twee rondes, met als hoogtepunt de laatste ronde als Giri met wit tegen Carlsen speelt.

In de Challengers, de groep onder de Masters, speelde de 17-jarige Lucas van Foreest met wit remise tegen de 13-jarige Praggnanandhaa, het grote talent uit India. Lucas staat met 5 uit 11 op een gedeelde 8e plaats in de groep met 14 deelnemers.