Inlia blij met akkoord kinderpardon

John van Tilborg van de stichting Inlia, die zich bezig houdt met vluchtelingenopvang,  is blij met het kinderpardonakkoord dat de regeringscoalitie gisteravond bereikte.

Van de ongeveer 700 kinderen die in aanmerking komen mogen er na een nieuwe beoordeling vermoedelijk zo’n 630 kinderen met hun gezinsleden blijven. Het probleem speelt ook in de stad: ‘Het ligt er aan hoe je het bekijkt maar hier in de stad gaat het om ongeveer 5 gezinnen’, aldus Van Tilborg. Als de herbeoordeling is gebeurd gaat de regeling op slot. Ook krijgt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) meer personeel zodat de procedures verkort worden. Daardoor verwachten de partijen dat er ook geen beroep meer gedaan zal worden op de regeling. Het aantal vluchtelingen uit problematische gebieden wordt wel verlaagd, van 750 naar 500, daar is Van Tilborg het niet mee eens. ‘Ik weet niet wie dat bedacht heeft’, verzucht hij.

Het hoofd van de Immigratie- en Naturalisatiedienst krijgt in de toekomst de bevoegdheid uitzonderingen toe te passen.
Dat doet nu de staatssecretaris.