Hulpverleners vergeten gezin te evacueren bij poederbrief-incident

nieuws
Foto: Rick ten Cate - tencatefotografie.nl

Hulpverleners zijn donderdagochtend vergeten een gezin te evacueren en te informeren bij het poederbrief-incident in het gebouw van de RuG. Dat laat een bewoonster aan OOG Tv weten. De brandweer zegt echter dat zij hun huis niet uit hoefden omdat er geen acuut risico voor hen was.

“Ik zat aan de andere kant van het huis toen ik een appje van een vriendin kreeg”, vertelt de bewoonster. “In dat berichtje werd mij gevraagd of ik wel wist wat er bij mij in de straat aan de hand was. Zo begon het.” Aan het woord is een bewoonster die zo ongeveer naast het Confucius Institute woont. Dat instituut wordt rond 09.30 uur ontruimd als in één van de kamers een envelop wordt geopend waar een poederachtige substantie in blijkt te zitten. De hulpverleners rukken daarop groots uit. Behalve de evacuatie van het instituut wordt ook een groot deel van de straat afgezet en worden naastgelegen panden geëvacueerd. “Met linten gaven ze aan welk gebied geëvacueerd was, en ons huis stond in dat gebied. Maar er is nooit gekeken of hier iemand thuis was.”

“We hebben onze voordeur geopend”
De vrouw en een kind besluiten om zelf poolshoogte te nemen. “We zijn naar de Boteringestraat-zijde gelopen en hebben daar onze voordeur geopend. Ik kan je vertellen dat we toen heel vreemd werden aangekeken door de hulpverleners. Ze hadden niet verwacht dat wij hier nog waren.” Een politieagent komt snel op de bewoners aflopen en vertelt dat ze zich geen zorgen hoeven te maken en dat de situatie al onder controle is. “Wij hoefden daarop onze woning ook niet meer te verlaten.”

“Evacuatie van dit gezin was niet noodzakelijk”
De brandweer laat in een reactie weten dat dit gezin niet geëvacueerd hoefde te worden. “We hebben twee panden ontruimd”, vertelt Johan Bosklopper van de Veiligheidsregio Groningen. “Behalve het Confucius-gebouw is dat het Bestuursgebouw van de Rijksuniversiteit. Deze panden staan direct met elkaar in verbinding en daarom was evacuatie noodzakelijk. Dat geldt niet voor de woning waar in dit artikel over wordt gesproken en daarom hoefden zij hun huis niet uit.” Bosklopper noemt het wel vreemd dat dit gezin van niets wist. Volgens de woordvoerder zijn alle bewoners geïnformeerd. “Hoe het kan dat er met deze mensen geen contact is geweest kan ik op dit moment niet beoordelen.”

Het incident in het Confucius Institute liep overigens goed af. Na onderzoek van de EOD bleek het om een onschuldige stof te gaan waarop het gebouw rond 13.30 uur weer werd vrijgegeven.