Wiebes: ‘gaswinning al vanaf 2023 onder vijf miljard kuub per jaar’

nieuws
Foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken

De gaswinning daalt al vanaf 2023 onder de vijf miljard kubieke meter gas per jaar. Dat schrijft minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Daarmee liggen de maatregelen die het kabinet heeft genomen om de gaswinning in Groningen zo snel mogelijk te beëindigen op koers. Door de bouw van een nieuwe stikstoffabriek in Zuidbroek en de verwachte extra inkoop van stikstof zal de gaswinning na 2022 nog slechts in beperkte mate nodig zijn. Met stikstof kan gas uit het buitenland geschikt gemaakt worden voor Nederlandse cv-ketels. Ook loopt de versnelde afbouw van de export naar landen als Duitsland volgens Wiebes voorspoedig.

Daarnaast gaat het ministerie van economische zaken negen bedrijven wettelijk verplichten om in 2022 af te schakelen van Gronings gas. Deze bedrijven verbruiken samen jaarlijks meer dan 100 miljoen kuub gas. De ombouw van deze bedrijven is nodig om de doelen te behalen.

In maart dit jaar besloot het kabinet de gaswinning in Groningen zo snel mogelijk te beëindigen vanwege de veiligheid in de regio. Wiebes liet toen weten dat dit voor 2030 moest gebeuren. In de periode na 2022 wordt de gaswinning helemaal afgebouwd. Daarvoor wordt een plan opgesteld.