UMCG: Snorfietser moet verplicht helm op

nieuws

Voor de snorfiets moet een helmplicht komen. Dat zeggen 130 artsen van Nederlandse ziekenhuizen. Het initiatief komt van artsen van het UMCG.

Een snorfiets is minder onschuldig en onveiliger dan een gewone fiets, aldus de doktoren. “De wetgever suggereert nu dat dit product veilig is, maar dat is het zeker niet. Ook niet bij een snelheid van 25 km/uur”, zegt internist Wouter Bierman van het UMCG. “Een valpartij met de snorfiets kan altijd een fatale klap veroorzaken.”

Volgens de artsen vallen er tientallen doden per jaar door een ongeval met een snorfiets en daarnaast een veelvoud gewonden met vaak hersenletsel. Dinsdag wordt in de Tweede Kamer een brandbrief overhandigd om snorfietsers te verplichten een helm te dragen.

Deel dit artikel:

 1. Over een jaar of tien moeten we ook een helm op als we de straat opgaan, de artsen zelf rijden na hun werk zonder helm in levensgevaarlijke auto’s terug naar huis.

 2. kijk eerst mar eens naar de Electro fietsen die zijn pas gevaarlijk met hun dikke 30 km en geruisloos | maar ja mensen moeten altijd wat te zeggen hebben. En net alsof heren dokter altijd gelijk hebben! weer een bootje AAP VERHAAL!

  1. Dikke 30 km/h? E-bikes kunnen en mogen max. 25 km/h (meestal is dat maar ca. 23 km/h trouwens).
   En dan heb ik het níet over speed-pedelecs.

 3. Aangezien het overgrote deel van de snorfietsers veel harder gaan dan de toegestane 25kpu is dat een goed plan. Snorfietsers die zich netjes aan de voorgeschreven snelheid houden zijn meestal al redelijk bejaard. Ook dan is het een goed plan, omdat de kans op vallen door verslechterende reflexen en overzicht over het verkeer ook groter wordt. Elektrische fietsen rijden lang niet altijd op hun maximaal snelheid en kunnen ook niet harder dan 25, tenzij je zelf trapt zonder ingeschakelde motor. Daarvoor is dus geen helmplicht nodig (wel een advies voor ouderen). Helaas zal dit een ongewenst neveneffect hebben. De opgevoerde elektrische fiets waar het snorfietsgepeupel naar zal verkassen. (Je maakt er in feite een speed pedelec van zonder dat je een helmplicht hebt. Dan zit je met het zelfde probleem als nu, je hoort ze alleen niet meer aankomen.

 4. Wie zijn dan de aangehaalde snorfietsers? Zijn dat jeugdigen welke met snelheden tot 70km/uur op een snorfiets onderuit gaan/betrokken raken bij een ongeval. Zijn dat ouderen welke door verminderde reactiesnelheid iets overkomt.

  Zou het om jeugdigen welke met opgevoerde snorfietsen veel en veel te hard rijden, en hierbij de geldende verkeersregels aan hun laars lappen gaan, zou men er dan niet beter aan doen om hen van de weg te plukken? Of om gestructureerde controles op snorfietsers te gaan houden?

  Het is net als bij fietsers, des te langer je geldende verkeersregels aan je laars lapt, des te vaker worden er voorrangsregels in het voordeel van diezelfde schijt aan de regels hebbende fietser gewijzigd

  1. En automobilisten houden zich overal en altijd perféct aan de verkeersregels (en vervuilen ook nog eens totaal niets). Dat we dat maar vooral niet vergeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *