Tentamen Statistiek richt slagveld aan

Slechts dertig procent van de eerstejaarsstudenten Psychologie heeft het tentamen Statistiek I gehaald. Normaal ligt dit percentage veel hoger. Daarover bericht de Universiteitskrant.

Voor de studenten is het tentamen normaliter al een flink struikelblok. Voorgaande jaren wist tussen de veertig en 45 procent van de studenten een voldoende te halen. Nu haalde slechts 34% van de Nederlandse studenten en 33% van de internationale een voldoende. Een vakcoördinator laat aan de UK weten dat vermoedelijk de decentrale selectie een oorzaak kan zijn. Dit jaar was er geen selectie aan de poort, waardoor in september maar liefst 1.400 studenten vol verve aan de bachelor Psychologie begonnen. Studenten die normaal een waarschuwing kregen als ze bijvoorbeeld weinig wiskunde hadden gehad, konden nu moeiteloos instromen.

Naar aanleiding van de resultaten heeft de faculteit de toets bekeken of daar wellicht tekortkomingen in waren geslopen, maar dit blijkt niet het geval te zijn. Wel geeft men aan dat door ruimtegebrek en soms een tekort aan de laptops, sommige werkgroepen zich niet optimaal hebben kunnen voorbereiden. De opleiding Psychologie hoopt dat door de herinvoering van de numerus fixus volgend jaar hetzelfde probleem zich niet opnieuw gaat voordoen.