Wapenfabrikant levert zonnepanelen aan Groningen (update)

nieuws

De organisatie “Groningen Woont Slim” heeft in Groningen zonnepanelen verkocht van het merk Q Sells. Dat is een Zuid-Koreaans bedrijf dat ook clusterbommen maakt.

Groningen Woont Slim bemiddelt en adviseert stadjers namens de gemeente over energiezuinig wonen. Nieuwswebsite Follow The Money en RTV Drenthe deden onderzoek naar die zonnepanelen. Ze zijn van het bedrijf Q-Cells, onderdeel van Hanwha uit Zuid-Korea. Hanwha maakt ook clusterbommen. Dat zijn door vliegtuigen afgeworpen explosieven die vervolgens een groot aantal kleinere bommen uitstrooien en daarvoor veel slachtoffers maken onder burgers. Ze zijn bij internationale wet verboden. Nederlandse banken en pensioenfondsen mogen dan ook niet investeren in bedrijven als Hanwha.

Veel gemeenten in Groningen en Drenthe stuurden afgelopen jaar een brief aan hun inwoners met informatie over de actie van ‘Groningen Woont Slim’. Die konden dan meedoen met een collectieve inkoop van zonneboilers en zonnepanelen, waaronder die van Q-Cells. Die panelen liggen ook op een groot aantal scholen in Groningen.

De gemeente Groningen laat de herkomst van de zonnepanelen van “Groningen Woont Slim” onderzoeken. Als de beschuldigingen kloppen, worden de panelen niet meer aangeboden.

Deel dit artikel: