“Schoolgebouwen gemeente verbeteren en verduurzamen”

De gemeente moet veel meer geld vrij maken voor het verduurzamen en verbeteren van schoolgebouwen in de gemeente. Dat vindt de fractie van de ChristenUnie.

“We hebben in onze gemeente een aantal hele mooie en nieuwe gebouwen waar het prettig leren is”, zegt fractievoorzitter Inge Jongman. “Maar ook een aantal scholen waar sprake is van achterstallig onderhoud. Ik ben de afgelopen periode rondgeleid in verschillende schoolgebouwen. Ik heb gesproken met directeuren die zeggen dat hun onderwijs van goede kwaliteit is, maar dat de leefbaarheid in de schoolgebouwen te wensen overlaat. Enkel glas, slechte ventilatie.”

Investeren in een schoolgebouw kost geld. En daar zit volgens Jongman het probleem. “Als gemeente maken we nu plannen voor de komende vier jaar. Het zou beter zijn om daar tien jaar van te maken. Dan weet een school precies wat er op de rol staat. Gaan we over vijf jaar een nieuw schoolgebouw bouwen dan hoeft die school nu niet te investeren in verschillende maatregelen.”

CSG Wessel Gansfort
Een school die de afgelopen periode flink geïnvesteerd heeft in verduurzaming is het CSG Wessel Gansfort. “Wij hebben zeshonderd zonnepanelen geplaatst op het dak”, vertelt directeur Jan Westerhof. “Daarnaast hebben we alle verlichting vervangen in het schoolgebouw. Alle TL-lampen is vervangen door LED-verlichting. De verlichting zorgt voor een aangename sfeer in het gebouw en ik hoor van verschillende kanten dat het gezelliger oogt.”

Deel dit artikel: