Raad wil onderzoek alternatieven thuiszorg

Een meerderheid van de gemeenteraad heeft woensdagavond ingestemd met een onderzoek naar alternatieven voor marktwerking in de thuiszorg.

SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk: “De alternatieven moeten de democratische zeggenschap vergroten, de onzekerheid door aanbestedingen voor werknemers en cliënten stoppen en eigen bijdragen onnodig maken.” Het haalbaarheidsonderzoek naar vier alternatieven moet voor 1 maart 2019 afgerond zijn. Alleen D66 en de VVD stemden tegen,  zij zijn voorstanders van marktwerking en concurrentie in de zorg.

De partijen willen dat vier alternatieven onderzocht worden. Volgens de indieners moet er gekeken worden naar langdurig subsidiëren van een thuiszorgorganisatie, het oprichten van een personeelsstichting waaruit personeel moet worden betrokken, zelfstandige thuiszorgteams per buurt of het oprichten van een gemeentelijke thuiszorgorganisatie.

Dijk: “Begin 2016 ging TSN Thuiszorg failliet, waardoor 150 Stadjers wekenlang geen thuiszorg kregen. We zien nu ziekenhuizen als gevolg van marktwerking failliet gaan. Het hoort in de zorg niet om winst maar om mensen te gaan.”

Het haalbaarheidsonderzoek naar vier alternatieven moet voor 1 maart 2019 afgerond zijn.

 

 

Deel dit artikel: