Ook de ‘rijke’ RUG moet geld lenen voor vastgoedinvesteringen

nieuws
Foto: Joachim Kohler via WikiMedia

De Rijksuniversiteit Groningen gaat de komende vijf jaar meer dan €380 mln uitgeven aan vernieuwing van haar vastgoed. Hoewel de RUG (door het Financieel Dagblad omschreven als de rijkste universiteit van Nederland) er financieel goed voor staat, moet er toch geld geleend worden.

“Zelfs een ‘rijke’ universiteit als de Rijksuniversiteit Groningen moet over drie of vier jaar op zoek naar vreemd vermogen. Dat terwijl de universiteit bekend staat als financieel terughoudend: de universiteit heeft nog nooit geld geleend,” zo schrijft het Financieel Dagblad dinsdag. Dat universiteit nu ook externe financiers nodig heeft, zegt overigens niets over de financiële gezondheid van de universiteit, want die is volgens het FD prima in orde.

Maar ook de RUG komt niet om grote vastgoedinvesteringen heen en zal dus meer moeten uitgeven dan het zelf in kas heeft.  Het aantal studenten groeit en de eisen aan onderwijs en onderzoek veranderen, bijvoorbeeld de ICT-voorzieningen die nodig zijn om met grote hoeveelheden data te werken of nieuwe onderzoeksgebieden waar geavanceerde laboratoria een voorwaarde zijn om mee te doen met de internationale top.

Deel dit artikel: