Nieuwe plantsoort ontdekt in Lettelberter Petten

nieuws
Foto: Rene Oosterhuis - Het Groninger Landschap

In de Lettelberter Petten is zaterdag een plantsoort ontdekt die nog niet eerder in het gebied was waargenomen. Het gaat om het Goudknopje.

De vondst werd gedaan door Rene Oosterhuis van het Groninger Landschap die namens deze stichting het gebied beheerd. Hij trof het Goudknopje aan aan de oevers van het Leekstermeer. Het Goudknopje, de Cotula coronopifolia, komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en bloeit normaal in juli, augustus, september en oktober. De plant is tien tot vijftig centimeter hoog en komt voor op open, natte, vaak brakke tot zilte grond in de kustgebieden.

De Lettelberter Petten is niet het enige gebied in de provincie waar de plant wordt waargenomen. Ook in het Lauwersmeergebied en in de Dollard komt hij voor.