Emoties lopen hoog op na historische zege GroenLinks

“We konden die opiniepeiling dat we negen zetels zouden halen al bijna niet geloven”, jubelde GroenLinks lijsttrekker en winnaar Glimina Chakor woensdagavond op de uitslagenavond van de verkiezingen in het Groninger Forum aan het Hereplein.

Het werd nog mooier voor GroenLinks dat vier zetels had. De partij pakte zelfs elf zetels in de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Groningen en werd daarmee de grootste.

De emoties liepen zo hoog op bij GroenLinks dat burgemeester Peter den Oudsten de partij even tot rust moest manen om de rest van de zetelverdeling wereldkundig te kunnen maken. Maar het geschreeuw en gehuil van vreugde was wel te verklaren. Nog nooit was GroenLinks zo sterk vertegenwoordigd in de gemeenteraad: “Een historische uitslag”, aldus Chakor. GroenLinks gaat het voortouw nemen bij het vormen van een nieuw college. “Aan formeren gaan we nog niet denken. We gaan vanavond eerst feest vieren”, zei Chakor,

Verlies D66

Ruim vier jaar geleden beleefde D66 een dergelijk feest met een historische winst, maar de democraten duikelden van negen naar vijf zetels. GroenLinks profiteerde van de landelijke trend, maar D66 werd er het slachtoffer van. Voor lijsttrekker Paul de Rook waren de druiven zuur: “Politiek is een hard vak. We gaan nadenken over de oorzaak”. D66 werd nog wel de derde partij en daardoor denkt De Rook dat D66 een woordje mee blijft spreken in de Groninger politiek.

Dieptepunt CDA

Er waren meer verliezers. Zo leverde de SP een zetel in en heeft er de komende vier jaar vijf. Het CDA verloor er één en krijgt er twee. Een evenaring van het historisch dieptepunt voor de christendemocraten. Veel studenten kondigden al aan de gang naar de stembus niet te maken en mogelijk is dat de oorzaak dat Student en Stad is gehalveerd naar één zetel.

Stabiel

De vrije val van de PvdA lijkt gestopt. De sociaaldemocraten die jaren geleden de grootste waren in Groningen bleven op zes zetels steken en dat zorgde voor de nodige opluchting. Ook voor de Stadspartij, nu Stad en Ommeland, veranderde er niks. De partij bleef op twee zetels steken.

Ooit waren dat drie zetels, maar omdat Marjet Woldhuis zich afsplitste en 100% Groningen oprichtte werd dat er één minder. Woldhuis kreeg er een collega bij en 100% Groningen heeft er nu twee.

Winnaars

De VVD steeg van drie naar vier zetels en de Partij voor de Dieren werd de grote winnaar bij de kleinere partijen, van één naar drie. De ChristenUnie heeft als sinds mensenheugenis twee zetels en miste steeds net de restzetel. Maar nu zijn het er wel drie geworden. “We hingen er al zo lang tegen aan”, zei lijsttrekker Inge Jongman. “We zijn heel blij dat het nu gelukt is”. Of het aan de uitbreiding van 39 naar 45 zetels ligt, omdat Groningen meer dan 200 duizend inwoners heeft, wist Jongman nog niet.

Nieuw

De PVV deed voor het eerst mee in Groningen en haalde één zetel en is daarmee de enige nieuwkomer. De Sportpartij haalde de kiesdrempel niet.

Deel dit artikel: