WOB-verzoek over Groningse studentenhuisvesting nu wel gratis na uitlekken interne mail

nieuws
Foto: Jacob de Vries

Eind september probeerde de gemeente Groningen journalist Koen Marée van de Democratische Academie Groningen nog te ontmoedigen om een WOB-verzoek in te dienen, door een hoog bedrag te vragen voor de verwerking van dit verzoek. Nu hoeft hij toch niet te betalen voor zijn verzoek.

Burgemeester Den Oudsten constateert tegenover Stadsblog Sikkom: “Er is geen helderheid, vandaar dat Koen geen rekening krijgt toegestuurd. We gaan het uitzoeken en over een week moet duidelijk zijn welke regels we voortaan hanteren met betrekking tot wob-verzoeken.” Waarom er eerste wel gedreigd werd met hoge kosten lijkt te komen door de grote hoeveelheid aan materiaal die de Gemeente moest verwerken. Omdat Marée per ongeluk ook een interne mailwisseling opving (zie Tweet onderaan), lijkt het erop dat de gemeente Groningen geprobeerd heeft om Marée’s verzoek te dwarsbomen of in te perken.

Marée vroeg in zijn WOB-verzoek om digitale documenten openbaar te maken over de woningnood in de stad onder studenten. Normaliter zijn er alleen kosten gemoeid met papieren documenten die handmatig moeten worden ‘gelakt’ oftewel ontdaan van privégegevens en persoonlijke opvattingen. Maar dit kan ook digitaal en omdat het om digitale bestanden gaat, kunnen deze ook digitaal gecensureerd worden.

 

Deel dit artikel:

 1. Het is niet een kwestie van een “gebrek aan transparantie”, zoals Koen zeer netjes schrijft, het is illegaal en immoreel handelen van ambtenaren die in dienst zijn van ONS. Wij burgers hebben RECHT op transparantie van onze openbare diensten.

  Mensen zouden moeten hiervoor ontslagen moeten worden.

  1. Helemaal mee eens. De persoon of personen die dit als idee hebben bedacht kun je wat mij betreft niet meer vertrouwen als vertegenwoordiger van en voor het volk. Gelijk een notitie achter de naam zodat er ook geen VOG meer afgegeven kan worden.

   Zulks gedrag verdiend geen tweede kans. Een grote schande.

   Maar ja men zal het wel weer verdoezelen.

   1. Als je op het partijkartel blijft stemmen, gaan de burger-dienaren (ambtenaren) hier gewoon mee door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *