Vrouwenbuste op erezuil in A-kwartier

nieuws
Foto: Antoinette Borchert. Op atelierbezoek bij Anne Wenzel, Rotterdam

Op dit moment legt de Rotterdamse kunstenares Anne Wenzel de laatste hand aan een vrouwenbuste ‘die herinnert aan de geschiedenis van het A-kwartier, maar de buurt ook nieuw elan geeft’.

Niet de vrouw als lustobject, zoals zij op die plek eeuwenlang werd gezien, maar de vrouw als mens, met al haar schoonheid, kracht en kwetsbaarheid. “De vrouwen die het beeld van het A-kwartier bepaalden – en nog steeds bepalen – zullen niet met hun naam de geschiedenis ingaan,” legt Wenzel uit. “Voor hen wordt zelden een monument geplaatst. Maar dat betekent niet dat zij niet belangrijk zijn, integendeel. Soms zelfs zijn de kleine, alledaagse daden van groter belang voor de samenleving dan de grote daden die wereldnieuws worden. Ik wil voor deze vrouw een monument neerzetten, als eerbetoon,” schrijft  Kunst&Stad, Digitaal magazine van het CBK over beeldende kunst in Groningen.

Het beeld dat het A-kwartier zal sieren wordt op een erezuil geplaatst.

Deel dit artikel: