Rails, ballast en zwaar materieel: spoorwerkzaamheden Hoogkerk op schema

nieuws
Foto: Robert van der Veen & Pascal Molenberg

De spoorwerkzaamheden die deze weken uitgevoerd worden in Hoogkerk liggen op schema. In het dorp wordt gewerkt aan de verdubbeling van de spoorlijn naar Zuidhorn.

In de nacht van maandag op dinsdag werd het treinverkeer gestremd waarna de aannemer direct begon met het opbreken van de rails en dwarsliggers tussen Vierverlaten en de brug over de Johan van Zwedenlaan. Ook werden overbodige seinen weggehaald. Woensdag was de aannemer bezig om een nieuw ballastbed aan te leggen. Vanwege de komst van een extra sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden wordt het spoor tussen Hoogkerk en Zuidhorn verdubbeld. Direct na de brug over de Johan van Zwedenlaan wordt het spoor dubbelsporig. “Hier komt ook een heel bijzonder wissel te liggen”, vertelt Rick Valk van spoorbeheerder ProRail. “Dit wissel heeft een lengte van honderdvijftig meter en je kunt er met hoge snelheid over heen rijden. Het is de eerste die we in het Noorden installeren. Een vergelijkbaar wissel hebben we bijvoorbeeld geïnstalleerd op de HSL-lijn.”

Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren wordt er gewerkt met zwaar materieel. Behalve verschillende graafmachines en bulldozers wordt er een heimachine ingezet die damwanden plaatst. De bedoeling is dat in de resterende elf dagen van de buitendienststelling behalve het wissel ook de rails weer geplaatst worden. Hierbij wordt ook de spoorwegovergang Zuiderweg aangepakt. Deze was voorheen enkelsporig maar krijgt nu een dubbelsporige uitvoering.

Fotografen Robert van der Veen en Pascal Molenberg maakten een impressie van de werkzaamheden:

Foto: Robert van der Veen & Pascal Molenberg
Foto: Robert van der Veen & Pascal Molenberg
Foto: Robert van der Veen & Pascal Molenberg
Foto: Robert van der Veen & Pascal Molenberg
Foto: Robert van der Veen & Pascal Molenberg
Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *