Leendert Klaassen leidt onafhankelijk onderzoek naar urenregistratie Yantai

nieuws

Leendert Klaassen gaat een onafhankelijk onderzoek leiden naar urenregistratie van de Rijksuniversiteit Groningen voor haar beoogde campus in het Chinese Yantai.

Dit onderzoek vindt plaats naast het onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs naar de herkomst van een deel van de private middelen die de RUG heeft ingezet voor de financiering van het Yantai-project. Naar eigen zeggen is de RUG ’tevreden dat dit onderzoek er nu komt, omdat er zo een helder oordeel komt over de financiering van de voorbereidingskosten van Yantai. De Universiteitsraad, de Raad van Toezicht en het College van Bestuur gaan daarnaast samen een onderzoek doen naar het verloop van het proces rondom Yantai.

Eind augustus kwam Jasper Been van de Democratische Academie Groningen met een onderzoek waarin het stelt dat de Rijksuniversiteit Groningen miljoenen euro’s heeft besteed aan het Yantai project in China, terwijl de RUG alleen privaat geld voor het project mocht gebruiken. De RUG ontkende vervolgens alle beschuldiging die het rapport van DAG stelt.

Leendert Klaassen is sinds januari dit jaar waarnemend burgemeester van de nieuw gevormde gemeente Westerwolde. Klaassen was eerder burgemeester van Midwolda en Zuidhorn en griffier van de Eerste Kamer.