‘Gedeelte dividendbelasting voor wijken’

Een gedeelte van de dividend belasting moet ingezet worden voor de wijkvernieuwing, vindt wethouder Roeland van der Schaaf.

Dat zei de wethouder vandaag op een congres over wijkvernieuwing. Het kabinet besloot vorige week de dividend belasting niet af te schaffen. Dat levert tussen de een en twee miljard euro op. De wijkvernieuwing kwam een aantal jaren geleden tot stilstand, maar met het aantrekken van de economie neemt de belangstelling voor het aanpakken van de wijken weer toe. Maar geld voor wijkvernieuwing is er niet genoeg.

Wijkvernieuwing kost veel, maar levert nog meer op, denkt Van der Schaaf: ‘Voor elke euro die het rijk investeert, investeren derden vier of vijf euro.’

Deel dit artikel:

 1. Verkiezingsretoriek.

  Julie zouden eens de PvdA intern moeten volgen. Dan is het standpunt van Roeland een geheel andere. Dan moeten er vooral peperdure vrije sector komen op de plekken waar nu nog ruimschoots sociale huurwoningen staan. En die kan Groningen niet missen.

 2. Laat het kabinet besluiten om de Verhuurdersheffing voor woningcorporaties te verlagen (graag tot nihil). Dan hebben deze woningcorporaties meer geld om hun huurwoningen energiezuiniger te maken. Meer woningisolatie, meer zonnepanelen op corporatiewoningen, HR-ketels die op zonenergie werken, vloerisolatie, dubbele HR-ramen, etc.

  Activeer woningcorporaties om op postcodeniveau deugdelijk overleg te plegen!

  Ik deel de mening van wethouder Van der Schaaf.

 3. Schei als politiek nu toch eens uit over het verdelen van de miljarden richting wijkvernieuwing, zorg of ziektekosten-verzekeringen, allemaal loze kreten omdat deze miljarden welke anders naar (buitenlandse) aandeelhouders zouden zijn gegaan, enkel daarvoor bedoeld waren. Gebruik het dan als ondersteuning en het verlichten van de belastingdruk op Nederlandse midden en kleinbedrijf of los er een klein deel van de toch al veel te hoge staatsschuld mee in.

  Ik huiver meer bij de gedachte dat een deel van deze miljarden wel eens richting Brussel zouden kunnen gaan, om daar in de bodemloze put, genaamd EU te worden gegooid.

 4. kan het geld niet gewoon achterin mijn zak, daar waar het hoort.

  Laat ze maar wat minder afpakken na al die jaren de broekriem te hebben aangetrokken om banken, Griekenland en de gelukszoekers te redden. En dan willen ze ook nog eens TIENTALLEN MILJARDEN PER JAAR in zinloze projecten stoppen om in 2090 de temperatuur 0,0000000000000000000001% minder te laten stijgen.

 5. En vergeet ook de “vredesmissies“ niet wat miljarden kost. Amerika steekt de boel in de fik, en wij mogen het blussen. En Nederland is zo dom om het nog te doen ook, inclusief een van oorsprong pasivistenclub als Groen Links (PSP). Wij kunnen het geld in eigen land wel beter besteden. Laat de buitenlandse brievenbusfirma`s maar eens belasting betalen, zoals Starbucks, de Stones, U2, Madonna etcetera. Zitten hier puur om de belastingen te ontlopen en dat lukt ze goed helaas.

 6. Ik denk dat er genoeg doelen zijn waaraan die miljarden besteed kunnen worden. Wijkvernieuwing kun je beter financieren door de verhuurdersheffing te verminderen naarmate er meer in sociale woningbouw en het verbeteren van probleemwijken wordt geïnvesteerd.

 7. Voor de goede orde: de woningbouwcorporaties behoren eveneens tot het bedrijfsleven.

  De Verhuurdersheffing, waarvan wethouder Van der Schaaf zich in het verleden een grote tegenstander heeft getoond, kan getemperd worden.

  Vroeger kregen woningbouwcorporaties subsidies van de lokale overheid of de rijksoverheid (objectsubsidies van het helaas opgeheven ministerie van VROM). Nu moeten ze extra belasting betalen, naast de vennootschapsbelasting. Met negatieve gevolgen voor de wijkvernieuwing. En de huurders…

  Zie verder NRC Handelsblad van 4 april 1995; auteur: prof. mr. dr. Flip de Kam:

  https://www.nrc.nl/nieuws/1995/04/04/de-bruteringsoperatie-en-daarna-7262661-a536624

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *