“Studentencontainers Suikerunieterrein voldoen niet aan bouwbesluit”

De studentencontainers die momenteel gebouwd worden op het Suikerunieterrein voldoen niet aan de bouweisen. Dat stelt een klokkenluider.

De containers die geplaatst worden komen uit Amsterdam. Daar werden ze in 2005/2006 voor het eerst gebruikt voor studentenhuisvesting. De woningen voldeden toen op dat moment aan het Bouwbesluit. Echter met de invoering van het Bouwbesluit 2012 zijn de eisen aangescherpt. Zo moet een woonunit minimaal 18m² aan verblijfsgebied bezitten en moet er minimaal één verblijfsruimte een oppervlakte van 11m² hebben die een breedte heeft van 3,0 meter. De containers op het Suikerunieterrein voldoen hier met een breedte van 2,4 meter niet aan.

De fracties van de SP en GroenLinks noemen dit zorgelijk. “Als een container niet aan de eisen van het bouwbesluit voldoet dan mag er niet in gewoond worden”, zegt fractievoorzitter Jimmy Dijk van de SP. “Ik neem aan dat de gemeente weet wat ze doet en dat ze de regelgeving in ons land kent”, voegt Petra Brouwer van GroenLinks daar aan toe.

Reactie gemeente Groningen
“Het klopt inderdaad dat de containers niet voldoen aan de eisen woonfunctie zoals die in het Bouwbesluit 2012 zijn vastgelegd”, laat een woordvoerder weten. “Echter deze woonfunctie zat er in Amsterdam op, maar hier in Groningen hebben de containers een hotelfunctie en daar gelden andere eisen voor, waardoor de containers gewoon conform het Bouwbesluit zijn, en straks vanaf oktober gebruikt kunnen worden.