Sterrenregen op komst

nieuws
Foto: Brocken Inaglory - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2632873

De komende week naar de hemel kijken loont als je liefhebber bent van vallende sterren. Stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle dringen op hoge snelheid de atmosfeer binnen wat een lichtflits als gevolg heeft.

De stofdeeltjes maken onderdeel uit van de jaarlijkse meteorenzwerm de Perseïden. De meteoren zijn vanaf eind juli tot eind augustus te zien waarbij het hoogtepunt in de nacht van 12 op 13 augustus ligt. In de eerste dagen zijn er zo’n vier vallende sterren per uur te zien tot zo’n veertig à zestig in de pieknacht. Daarna neemt het aantal weer af. Om de vallende sterren te zien moeten liefhebbers wel wat moeite doen, want een locatie zonder kunstlicht en vrij uitzicht op het noordoosten geeft de beste garantie. Het beste kijkmoment ligt midden in de nacht rond 03.30 uur.

De Perseïdenzwerm is een jaarlijks terugkerende activiteit. In het vroege Europa werd de zwerm de ‘Tranen van Laurentius’ genoemd. De naamdag van deze heilige martelaar wordt gevierd op de datum van zijn vermoedelijke sterfdag, op 10 augustus.

Deel dit artikel: